Zdravie

Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende

"Od chlorofylových tabliet po energetické tyčinky, zelené farbivo sa stáva trendom zdravej stravy. Asi si ho pamätáte z hodín biológie ako základ fotosyntézy, tak čo robí v našom jedálničku?"

Zuzana Lobotková, 12. decembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász
Chlorofyl je základ fotosyntézy – procesu, ktorý rastliny používajú na zmenu slnečného žiarenia na energiu. Teraz je to navyše nová superpotravina. Predpoklad je, že detoxikuje telo, zlepšuje zdravie a podporuje metabolizmus, zmierňuje zápach z úst a bráni telo pred mnohými ochoreniami. A zoznam pokračuje.

Čo ešte nevieme


Výskum zdravotných benefitov chlorofylu je ešte len v základoch. Napríklad v roku 2014 sa výskumníci v jednej štúdii pozreli na 38 žien s nadváhou, ktoré sa stravovali podľa špecifického jedálnička, vďaka ktorému mali schudnúť. Vedci zistili, že za obdobie 12 týždňov ženy, ktoré raz denne užívali chlorofylový výživový doplnok, schudli o takmer jeden a pol kila viac oproti ženám, ktoré užívali placebo doplnok.

Ženy v chlorofylovej skupine okrem toho mali vo výsledkoch zdravotnej prehliadky aj výrazne znížený LDL – zlý cholesterol a zaznamenali menšie chute na sladkosti. Ďalší výskum naznačil, že chlorofyl prináša antioxidačné benefity. To však treba ešte dôslednejšie preskúmať, aby boli výhody chlorofylu jednoznačne definované.

V dôsledku toho, že chlorofylu sa doteraz nevenovali žiadne podrobné štúdie, neexistuje optimálne pravidlo alebo odporúčanie, v akom množstve túto látku konzumovať. Niektoré štúdie prebiehali s komponentmi získanými z chlorofylu, a nie s farbivom samotným v jeho celostnej forme. To znamená, že štúdie nemajú rovnaké výsledky, ako by mali pri testovaní chlorofylu v jeho najprirodzenejšej forme.

Zdravá zelená


Výživové doplnky znamenajú ešte jednu vec. Kým sú samotné chlorofylové doplnky pokladané za bezpečné, je tu pár vecí, ktoré by ste nepochybne mali vedieť. Napríklad, môžu zvýšiť vašu citlivosť na slnečné svetlo. To znamená, že by ste po nich nemali siahať, ak už beriete iné lieky s rovnakým účinkom. Do tejto skupiny patria antidepresíva, antibiotiká, antihistaminiká, lieky na krvný tlak a na cholesterol. Okrem toho sa objavili aj správy o nevoľnosti, zažívacích ťažkostiach a alergických reakciách.

Chlorofyl prichádza v mnohých formách. Je prítomný v tmavej listovej zelenine (špenát, kel a podobne), rovnako ako v inej zelenej zelenine – ružičkový kel, brokolica, zelená paprika, špargľa, zelená kapusta – ale aj v kivi, zelených jablkách a bylinkách, vrátane petržlenu. Inými slovami, nepotrebujete špeciálne výživové doplnky, aby ste mali dostatok chlorofylu v dennej strave. Jednoducho si na tanier naložte viac zelených plodov a môžete si byť istí, že chlorofylu telu dodáte dostatok.

Zásobte sa chlorofylom. Ilustračné foto Foto: TASR


Dôležité je aj to, ako si zelené plody pripravíte. Varenie jedál bohatých na chlorofyl, hlavne dlhé varenie, znižuje obsah tejto zdravej látky. Rovnako pôsobí aj niekoľkomesačné skladovanie v mrazničke. Najlepšie na zachovanie chlorofylu v zelených potravinách je jesť ich v surovom stave, alebo po krátkom ľahkom varení na pare alebo pri nízkej teplote. Ak sa rozhodnete vyskúšať chlorofylové produkty, uistite sa, že v zložení nie sú zbytočné suroviny a potenciálne rizikové bylinky alebo stimulanty. Ale čo je najdôležitejšie – nezabúdajte jesť a piť svoju dávku zelenej!

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME AJ:
Boj s hladom? Rastlinné proteíny vyhrávajú nad živočíšnymi
Máte kruhy a vačky pod očami? Prezradíme vám, ako vznikajú
Opýtali sme sa za vás: Existuje alergia na spermie?
Päť tipov ako zvládnuť ekzém

Komentáre