Zdravie

Máte kruhy a vačky pod očami? Prezradíme vám, ako vznikajú

"Každý človek s nedostatkom spánku a zrkadlom asi pozná staré známe kruhy pod očami. Tmavá pripomienka toho, že si v noci zase raz dobre nepospal."

Zuzana Lobotková, 3. decembra 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Prečo sa u ľudí tieto tmavé, fialkasté vačky a kruhy pod očami vôbec objavujú? Odpoveď sa ukrýva v genetike (a teda závisí od vášho DNA) a životného prostredia (ako výsledok vášho každodenného prostredia, ako je šúchanie si očí a nedostatok spánku). Tieto dôvody popísala v livescience.com doktorka Carol Clintonová z Ohia.

Nepríjemný pohľad do zrkadla


Kruhy pod očami sú všeobecne viac spozorovateľné u ľudí, ktorí majú kvôli genetike tenšiu alebo svetlejšiu pleť. Bledá pleť nedokáže dostatočne zakryť, čo sa deje za oponou tváre. Keď sú ľudia unavení alebo vystresovaní, krvná cirkulácia v okolí očí má tendenciu sa spomaliť, čo dovolí krvi, aby sa tu usadila. Kapiláry (tenké krvné cievy) sa natiahnu a začnú presakovať, čo vedie k nafúknutým a tmavým kruhom.

Okrem toho niektorí ľudia sú geneticky náchylní k subluxácii, čo je pohyb tuku z pod očných buliev do prednej časti oka. Je potrebné poznamenať, že štúdia z roku 2008 uvádza, že kruhy a vačky pod očami nevznikajú z existujúceho presunu tuku, ale z nárastu množstva tuku pod očnými buľvami v dôsledku rastúceho veku.

Tak alebo tak, pri pohybe tuku dopredu dochádza veľa ľudí k názoru, že je čas na chirurgický zákrok v tejto oblasti. Doktorka Clintonová dodala, že subluxácia nesúvisí s tým, koľko hodín ktorý človek za noc spí. Inými slovami, niekto môže spať každú noc aj deväť hodín, a stále bude mať vačky pod očami, práve kvôli genetickej predispozícii.

Nezhoršujte to


V iných prípadoch sú tu faktory prostredia, ktoré spôsobujú vačky pod očami. Napríklad, alergie (hlavne tie sezónne) môžu spôsobiť, že kapiláry začnú prepúšťať. Keď je telo vystavené alergénom, uvoľňuje imunitné proteíny zvané histamíny. Tieto látky môže spôsobiť, že krvné cievy okolo očí opuchnú, a tak vzniknú vačky.

Aj priveľa slnka môže poškodiť kožu, ktorá sa môže stať tenkou, vďaka čomu budú tmavé kruhy pod očami oveľa viditeľnejšie. Navyše, príliš slané jedlá v jedálničku spôsobujú, že telo zadržiava viac vody, čo sa odrazí aj vo výraznejších vačkoch pod očami. Ak si k tomu ešte aj šúchate oči, stimulujete tým už aj tak oslabené kapiláry, aby ešte viac prepúšťali. Aby ste odolali nutkaniu pošúchať si oči, dajte si na 60 až 90 sekúnd na zavreté oči kocku ľadu. Chlad stiahne cievy a svrbenie zmizne. Ihneď si všimnete a pocítite úľavu.

Sú tu však aj faktory životného prostredia, ktoré nedokážete mať pod kontrolou. K nim patrí aj stará známa gravitácia. S rastúcim vekom ľudia strácajú kolagén (štrukturálny proteín) a elastín (elastický proteín), ktoré sa nachádzajú v spojivových tkanivách. Aj kosti v tvárovej časti strácajú na objeme, takže všetko akoby pokleslo, vrátane kože pod očami.

ODPORÚČAME AJ:
Máte zápchu? Môže vám hroziť smrteľné nebezpečenstvo
Päť tipov ako zvládnuť ekzém
Chlapci a dievčatá reagujú na traumu rozdielne
Tupozrakosť je anatomický problém, možno ho liečiť cvičeniami



Komentáre