Zdravie

Pozor na nedostatok slnka. Spôsobuje krátkozrakosť

"Priamy pohľad do slnka škodí zraku. Ale ani nedostatok svetla nie je pre vaše oči dobrý."

Zuzana Lobotková, 16. decembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Tínedžeri a mladí ľudia, ktorí trávia vonku viac času, nesú nižšie riziko, že sa u nich neskôr rozvinie krátkozrakosť, než tí, ktorí vonku netrávia čas.

Koľko času trávili vonku?


V novej štúdii sa ukázalo, že tí, ktorí sú viac vystavení ultrafialovému B žiareniu (UVB) vo veku 14 až 39 rokov majú nižšiu šancu, že budú vo veku 65 rokov trpieť krátkozrakosťou oproti ľuďom, ktorí sú UVB žiareniu exponovaní menej. Zvýšená expozícia UVB žiareniu súvisí so zredukovanou myopiou, hlavne v mladom veku. Myopia je termín, ktorým lekári označujú krátkozrakosť. Pri tejto diagnóze ľudia jasnejšie vidia objekty, ktoré majú bližšie.

Výskumu sa zúčastnilo 371 krátkozrakých dobrovoľníkov a 2797 ľudí bez krátkozrakosti, ktoré žili v rôznych častiach Európy, vrátane Nórska, Estónska, Francúzska, Talianska, Grécka, Španielska a Veľkej Británie. V priemere boli vo veku 65 rokov.

Vedci preskúmali zrak účastníkov štúdie a zozbierali krvné vzorky, aby sa bližšie pozreli na úroveň vitamínu D v ich krvi. Dôvodom bol predchádzajúci výskum, ktorý prepojil vyššiu hladinu vitamínu D s nižším rizikom krátkozrakosti. Okrem toho sa s nimi porozprávali - nielen o úrovni ich vzdelania, stravovacích návykoch a zdravotných záznamoch, ale aj o tom, koľko času trávili vonku medzi deviatou hodinou ráno a piatou hodinou popoludní od svojich 14 rokov až po ich súčasný vek.


Vitamín alebo svetlo?


Následne tieto zozbierané informácie o účastníkoch výskumu, ich slnečnej expozícii a geografickej lokalite použili na to, aby vyrátali úrovne rôznych typov vonkajších slnečných vĺn, vrátane UVB vlnovej dĺžky, ktorým boli dobrovoľníci vystavení. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí boli vystavovaní vo vyššej miere UVB žiareniu (čo je faktor blízko súvisiaci s tým, koľko času trávi vonku a je exponovaný slnečnému svetlu) ako tínedžeri a mladí dospelí, mali vo veku 65 rokov s menšou pravdepodobnosťou problémy s krátkozrakosťou.

Nadväzuje to na predchádzajúci výskum z roku 2015, ktorý naznačil, že deti, ktoré trávia viac času vonku, majú nižšie riziko rozvoja krátkozrakosti. Avšak, v kontraste s predchádzajúcou štúdiou táto nová štúdia nepotvrdila spojenie medzi vyššou hladinou vitamínu D a rizikom vzniku krátkozrakosti.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Nová štúdia ukázala súvislosť medzi vyššou úrovňou expozície UVB žiareniu a nižším rizikom krátkozrakosti. Nedokazuje to však, či je prítomný príčinno-dôsledkový vzťah medzi týmito dvomi faktormi. Nie je jasné, prečo vlastne UVB žiarenie alebo expozícia slnečnému svetlu môžu byť prepojené s menšou šancou na krátkozrakosť. Predchádzajúci výskum naznačil, že slnečné svetlo môže pomáhať stimulovať aktiváciu určitých buniek v tele a pôsobiť na rast v oku prepojený s krátkozrakosťou.

Odborníci, ktorí sa nezúčastnili týchto štúdií, uviedli, že výsledky sú zaujímavé, ale majú svoje limity. Napríklad, záviseli na spomienkach ľudí na to, koľko času trávili vonku pred mnohými rokmi, keď boli tínedžeri, čo nemusí byť presný zdroj premenných. Je teda potrebný ďalší výskum, ktorý sa pozrie na vzťah expozície slnečnému svetlu a rizika rozvoja krátkozrakosti.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín aj utierok
Oči v zime ohrozuje vysušovanie aj snežná slepota
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie

Komentáre