Zdravie

Rýchla pomoc pri preplnenom žalúdku: Prechádzka a čaj

""

Webmagazin.sk/TASR, 2. januára 2015 13:00
Zimná prechádzka. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Hodovanie počas vianočných sviatkov a nasledujúcich dní voľna mohlo spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu podľa gastroenterológov postihnúť aj inak zdravých ľudí. V prípade pocitu plného žalúdka môže pomôcť prechádzka na čerstvom vzduchu či vypitie čaju na podporu trávenia.

Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu prekročiť tráviacu kapacitu aj zdravej tráviacej trubice a spôsobiť ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj bez toho, aby boli spôsobené niektorým zo závažných ochorení. V prípade prejedenia však netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych či pretrvávajúcich bolestiach brucha. Rovnako pokiaľ sú bolesti sprevádzané vracaním, zastavením odchodu stolice a vetrov.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc


Viacerí ľudia po sviatkoch v snahe schudnúť skúšajú rôzne diéty. Odborníci na výživu z Úradu verejného zdravotníctva SR však pripomínajú, že robiť postupné zmeny v životospráve je oveľa jednoduchšie ako naraz veľké zmeny. Základom výživy majú byť potraviny bohaté na sacharidy, teda potraviny ako chlieb, cestoviny, ryža, iné obilniny alebo zemiaky. Viac ako polovica kalórií v strave, by pritom mala pochádzať práve z týchto potravín.

Dôležité je tiež pravidelné stravovanie, keďže vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa. Samozrejmosťou je aj dostatok tekutín. Dospelí potrebujú vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutín denne. Každý deň by tiež ľudia mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, teda 400 gramov. Netreba tiež zabúdať na udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti a dostatok fyzickej aktivity.

ODPORÚČAME AJ:
Cítite úzkosť? Je čas ísť do postele
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia

Komentáre