Zdravie

Päť škodlivých návykov, ktorých by ste sa mali v roku 2015 zbaviť

"Ľudia si do nového roka nedávajú len rôzne predsavzatia, ale snažia sa zbaviť zlých návykov z predchádzajúceho roka."

Zuzana Onufer, 1. januára 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Toxické zlozvyky sú tichou zákernou silou, ktorá vás ťahá ku dnu. Nielenže ničia vás, ale aj ľudí vo vašom okolí. Neživte naďalej svoje zlozvyky, ale zbavte sa ich skôr ako sa vám vymknú spod kontroly. Prinášame vám niekoľko tipov.

Odkladanie povinností


Expert na organizáciu Peter Walsh pre portál popsugar.com tvrdí, že nie je potrebné otáľať, naopak systematické malé kroky vás udržia nad vecou. „Neskôr mentalita“ sa vzťahuje na všetky oblasti života. Napríklad celé týždne odkladáte dôležitú pracovnú úlohu, až vás nakoniec dostihne deadline, dostanete sa do pracovného stresu a úlohu nesplníte tak kvalitne, ako by ste chceli. Namiesto odkladania povinností na neskôr sa krok za krokom dostanete poľahky a s prehľadom k svojmu vytúženému cieľu.

Neviete povedať „nie“


Ak ste typ človeka, ktorý chce za každú cenu každému vyhovieť, musíte si do roku 2015 predsavziať, že sa naučíte hovoriť „nie.“ Jedna vec je byť k spolupracovníkom alebo priateľom ústretový a snažiť sa im vyhovieť, ale môže sa to obrátiť proti vám. Ľudia vás môžu začať zneužívať na rôzne menšie či väčšie „láskavosti“, pretože vedia, že ich neodmietnete. Naučte sa v práci aj v živote rozdeliť si povinnosti a buďte k ľuďom úprimný. Vždy existuje vhodný spôsob, ako povedať „nie“, takže sa nemusíte obávať, že zraníte niekoho city.

Nezdravé návyky


Striedmosť je kľúčom k zdravému a vyváženému životnému štýlu. Zhodnoťte si svoje závislosti, či už je to nadmerné pojedanie sladkostí, fajčenie alebo aj hodiny strávené nakupovaním či pozeraním reality show. Vyberte si, ktorý zlozvyk je najhorší pre vaše zdravie a peňaženku a v roku 2015 sa ho zbavte. Aj tu platí povestná postupnosť. Ak by sme sa chceli zbaviť naraz všetkých svojich závislostí, neuspeli by sme. Treba od nich upúšťať jeden po druhom. Potešiť sa, že napríklad prestal som fajčiť a teraz sa budem snažiť obmedziť pozeranie televízie.

Nedostatok sebavedomia


Nedôvera v samého seba a pochybovanie o svojich schopnostiach vás môže vnútorne zožierať a urobiť z vás negativistického človeka. Začínate spochybňovať aj pevné rodinné a priateľské vzťahy, ste príliš citliví na to, čo o vás hovoria iní, čo následne ovplyvní vaše správanie k nim. Ak si chcete v novom roku zvýšiť sebavedomie, vyskúšajte dosiahnuť nové zručnosti, nájdite si nové koníčky. Budete si viac istí svojimi schopnosťami, čo sa odrazí aj na zlepšení vzťahov s ľuďmi vo vašom okolí.

Žiť pre dnešok


Veľa ľudí sa riadi populárnym sloganom "žiješ len raz" a využívajú ho ako ospravedlnenie krátkodobých zlyhaní. Je pravda, že život je krátky, ale nezabudnite, že sú to väčšinou pevné a dlhodobé životné postoje a hodnoty, ktorými dosiahnete najväčšie úspechy a ciele. Napríklad vízia vysnívaného domu pre svoju rodinu môže síce trvať dlhšie ako napríklad impulzívne nákupy zbytočností, ale v konečnom dôsledku vám prinesie oveľa väčšiu radosť a naplnenie.

ODPORÚČAME AJ:
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?

Komentáre