Zdravie
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky
Katarína Bačová, 7. marca 2017 11:00
Antioxidanty, minerály, vitamíny
Vedecké štúdie potvrdili, že u mužov, ktorí pravidelne konzumujú paradajky, je až o tretinu nižšia pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Paradajky tiež podporujú trávenie. Sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínov. Biotín, provitamín A, vitamín C a E, draslík, železo, vápnik a fosfor pomáhajú pri tvorbe hemoglobínu i kostí, zvyšujú imunitu, posilňujú srdce, tlmia astmu i cukrovku, zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov i nechtov, predchádzajú infarktu a v neposlednom rade majú aj antibakteriálne účinky.

Účinné aj po tepelnej úprave
Rajčiny obsahujú tiež vzácny lykopén – jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec. Látka, ktorá dodáva paradajkám červenú farbu, dokáže chrániť bunkové membrány pred ničivým vplyvom voľných radikálov. Skvelou správou je, že tento účinok sa nestratí po tepelnej úprave. Preto je zdravé konzumovať aj rajčinové omáčky či kečupy.
Pri výbere kečupu si dávajte však pozor, aby ste vybrali ten správny. Nemal by obsahovať konzervačné látky ani príliš veľa cukru. „Všímajte si najmä označenie produktov – „kečupová omáčka,“ „červená omáčka“ či „kečap“ nie je pravým kečupom. Tieto produkty v sebe obsahujú menšie množstvo paradajkového podielu, než je všeobecne predpísané,“ upozorňuje Vojtěch Čambala, riaditeľ kvality a vývoja spoločnosti Hamé.

Vhodné aj pri diéte
Ak sa snažíte schudnúť, paradajky vám vaše úsilie nepokazia. Obsahujú až 95 percent vody a majú nízku kalorickú hodnotu. Môžete ich jesť len-tak, alebo ich pridať do šalátu či dokonca smoothie. Obľúbeným receptom sú paradajky s plátkami mozzarely. Počkajte si však na leto, kým budete mať k dispozícii čerstvé plody. Aj vám sa už zbiehajú slinky?
Pre krajšiu pleť
Paradajkové plátky môžete použiť aj ako pleťovú masku. Tvár i dekolt získa svieži a hladší vzhľad.

Zdroj: TS Médea Slovakia
ODPORÚČAME TIEŽ:
Obrna existovala už v staroveku: Podarí sa nám jej niekedy zbaviť?
Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca
Deväť dôvodov, prečo treba jesť viac citrusov
Koniec nachladnutiu? Vedci NABÚRALI toto ochorenie