Zdravie

Odborníci vyvracajú najčastejšie mýty o užívaní antikoncepcie

"Odborníci z oblasti gynekológie a reprodukčného zdravia vyvracajú najčastejšie mýty o užívaní antikoncepcie."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. júna 2022 9:00
Ilustračné foto Foto: Africa Studio/Shutterstock
Online prostredie je v súčasnosti plné nepravdivých a klamlivých informácií. Mýty, ktoré nie sú odborne podložené, sa vo väčšine prípadov šíria rýchlejšie ako odborné články a v oblasti zdravotníctva to platí dvojnásobne. V spoločnosti stúpa obľuba prírodných produktov. Hormóny sú považované za telu neprirodzené a tým pádom škodlivé. Podľa odborníkov nám však antikoncepcia často pomáha vyriešiť hormonálne problémy a nastoliť rovnováhu v našom cykle. Ako to teda je?

Najspoľahlivejšia antikoncepčná metóda
Spomedzi všetkých momentálne dostupných antikoncepčných metód, je hormonálna antikoncepcia najspoľahlivejšia. Pri pravidelnom užívaní má až 99,7 % účinnosť. Aj napriek tomuto faktu, ju podľa štatistík na Slovensku užíva len 10,3 % , čo je neporovnateľne nižšie číslo oproti ostatným vyspelým krajinám, ako napríklad susedná Česká republika, kde ju v období plodnosti užíva 60 až 80 % žien. V čom spočíva tento rozdiel a prečo je u nás taká vysoká nedôvera k antikoncepcii?

Nezanedbateľnú úlohu v tomto výsledku hrá fakt, že na Slovensku nie je antikoncepcia preplácaná poisťovňou. Nepomáha tomu ani veľmi nízka osveta a vzdelávanie o reprodukčnom zdraví na školách. Lekári sa domnievajú, že veľký vplyv na výber antikoncepcie majú práve mýty a predsudky, ktoré o hormonálnej antikoncepcii kolujú. U verejnosti vznikol strach z hormónov v antikoncepcii, pričom sa opomínajú jej pozitíva. V prebiehajúcej edukačnej kampani Na rovinu o hormonálnej antikoncepcii sa preto odborníci z oblasti gynekológie a reprodukčného zdravia rozhodli vyvrátiť najčastejšie mýty, ktoré sa s hormonálnou antikoncepciou spájajú už roky.

Aj po dlhodobom užívaní antikoncepcie sa vám podarí otehotnieť
Dlhodobé užívanie antikoncepcie nijako neovplyvňuje plodnosť. Mnohé štúdie dokázali, že do dvanástich mesiacov od vynechania hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť otehotnenia 72 – 94 %. To znamená, že je úplne rovnaká ako pri pároch, ktoré antikoncepciu nebrali. V minulosti bola dokonca antikoncepcia používaná aj na liečbu neplodnosti - pri náhlom vysadení sa odblokuje negatívna spätná väzba v mozgu a môže sa obnoviť ovulácia. Antikoncepcia teda nemá žiaden vplyv na ženskú plodnosť. Telo však potrebuje po vysadení hormonálnej antikoncepcie určitý čas na dosiahnutie otehotnenia. Tento proces môže trvať 3 až 12 mesiacov.

Z hormonálnej antikoncepcie nepriberiete
Tento fakt doposiaľ nepotvrdila žiadna odborná štúdia. „Pri antikoncepcii nemožno vylúčiť zadržiavanie vody v tele, čo v konečnom dôsledku môže vašu hmotnosť zvýšiť. Avšak v tomto prípade nejde o nárast tukovej vrstvy a teda skutočné priberanie. V súčasnej dobe je na trhu veľké množstvo nízko hormonálnych antikoncepčných prípravkov, pri ktorých neprichádza ani k zadržiavaniu vody v tele,” vysvetľuje MUDr. Vladimír Cupaník CSc., prednosta gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia z bratislavského sanatória Koch. Ak dôjde k zvýšeniu váhy, situácia sa väčšinou vyrieši zmenou dávok estrogénov, alebo voľbou úplne inej hormonálnej antikoncepcie. Ak teda máte dojem, že užívaním svojho antikoncepčného prípravku priberáte, je potrebné poradiť sa so svojim gynekológom o zmene antikoncepcie.

V užívaní antikoncepcie si nemusíte robiť prestávky
„Najväčšie riziko pri používaní antikoncepcie existuje prvé tri mesiace užívania, kedy dochádza k novým rovnováham medzi bielkovinami v krvi. Pokiaľ žena antikoncepciu vysadí, aby si ju potom opäť nasadila, dostáva sa opäť do vyššie spomínaného rizika, ktoré tam bolo na začiatku,“ upozorňuje odborník. Vysadenie pre odpočinok od antikoncepcie je poverou a neprospieva ženskému zdraviu. Okrem toho, po vysadení existuje vyššie riziko nechceného otehotnenia práve po takejto prestávke. Tvrdenia, že by žena mala vysadiť antikoncepciu každých pár rokov, aby si prečistila organizmus považujú gynekológovia taktiež za nepodložené.

Antikoncepcia nemôže za vaše zmeny nálad
Žena by sa nemala pri používaní antikoncepcie cítiť inak, ako pred jej užívaním. Je však potrebné dať antikoncepcii čas niekoľko mesiacov, pretože pri používaní je potrebná perióda, kedy si telo na antikoncepciu zvyká. Správny výber antikoncepcie je potrebné konzultovať s lekárom, ktorý posúdi váš zdravotný stav a podľa neho odporučí typ antikoncepcie, ktorý je pre vás najvhodnejší. Po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie je veľmi dôležitá pravidelná návšteva gynekológa - a to aspoň raz ročne. „Ak má žena ťažkosti pri užívaní aktuálne zvolenej antikoncepcie, je možné ju veľmi jednoducho zmeniť,” dodáva docent Martin Redecha, prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti.

Moderná hormonálna antikoncepcia je pre telo bezpečná
Užívateľky hormonálnej antikoncepcie majú celkovo nižšiu úmrtnosť oproti ženám, ktoré antikoncepciu neužívajú. Pre ženské telo v plodnom veku je prirodzeným biologickým stavom tehotnosť. V súčasnej dobe sú však ženy tehotné len párkrát za život, následkom čoho sú vystavené vyššiemu riziku vzniku niektorých závažných komplikácií. Hladiny pohlavných hormónov v ženskom tele každý mesiac kolísajú a pri dlhodobom pôsobení majú rakovinotvorný potenciál. Rozhodnutie o dobrovoľnej neplodnosti tak ženám môže spôsobiť rad komplikácií v podobe výskytu rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov i mnohých iných ochorení. Vo vedeckej štúdii anglickej Kráľovskej spoločnosti sa zistilo, že ženy užívajúce antikoncepciu mali o 12 % nižšie riziko smrti - a to hlavne na rakovinu hrubého čreva, vaječníkov a maternice . „Hormóny v antikoncepčných prípravkoch sú svojím zložením podobné ženským hormónom, no ich vzájomný pomer je niekedy výhodnejší, než v prirodzenom cykle. Užívanie hormonálnej antikoncepcie preto môže mať na zdravie ženy priaznivý vplyv,” konštatuje MUDr. Miroslav Borovský, CSc., prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v nemocnici na Antolskej. Trendom vo vývoji hormonálnej antikoncepcie je aj úplne vynechanie hormónu estrogén, ktorý môže súvisieť s nežiaducimi účinkami antikoncepcie. Preto pri obavách z hormónov je tu i možnosť jednozložkovej antikoncepcie s obsahom gestagénov.

Komentáre