Zdravie

Nezdravé jedlo zabíja chuť na niečo zdravšie

"Prečo vaša pneumatika okolo pása nemizne? Pravdepodobne za to môže nezdravá strava. Tak čo vám bráni dať si niečo zdravšie?"

Zuzana Lobotková, 8. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Hamburger, vyprážaný syr a hranolky, čokoláda aj koláče. Práve takýto typ stravy môže zabíjať chuť na zdravé potraviny. Tuk sa tak veselo ukladá a vy nemáte chuť na dodržiavanie vyváženého jedálnička. Zlyháva sebakontrola, prichádza prejedanie sa a často aj obezita.

Profesorka Margaret Morrisová z Univerzity Nového Južného Walesu pre britský Dailymail povedala: „Zaujímavosťou je, že nezdravé jedlo mení naše reakcie na signály spojené s potravinami ako odmenou. Je to, ako by ste si dali zmrzlinu na obed, ale chceli si dať ďalšiu, keď počujete prichádzať zmrzlinársku dodávku.“

Návyky a sebakontrola


Tím výskumníkov navykol mladé krysy na dva rôzne zvukové podnety, pri ktorých dostali čerešňovú alebo hroznovú sladkú vodu. Krysy navyknuté na zdravú stravu na tieto podnety nereagovali. Avšak, po dvoch týždňoch nezdravej stravy sa ich hmotnosť zvýšila o desať percent. Zmenilo sa aj ich správanie – boli ľahostajné pri výbere potravín.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
U zvierat je rozšírený vrodený mechanizmus, ktorý ich chráni pred prejedaním sa a pomáha podporovať zdravú, vyváženú stravu. Nesprávne návyky tento mechanizmus prekonali a krysy už nedávali prednosť zdravým potravinám. Návrat k pôvodným stravovacím návykom opäť nejakú dobu trval.

Vedci dospeli k záveru, že nezdravá strava spôsobuje trvalé zmeny v časti mozgu krýs, ktorý súvisí s odmeňovacím systémom, vrátane časti mozgu zodpovednej za rozhodovanie. Tieto zistenia platia aj pre ľudí, pretože časť mozgu prepojená s odmeňovaním, je u cicavcov podobná. Takže, stačí teda pevná vôľa, dobre zostavený jedálniček a vytrvalosť. Potom sa obezity obávať nemusíte.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Zdravý recept od fitnessky Denisy: Taliansky mäsový nárez
Sú raňajky naozaj najdôležitejším jedlom dňa?
Nasušené vitamíny potešia aj v zime
Desatoro pre zdravý metabolizmus
Ako sa dá jesť a popri tom chudnúť
Rozhýbte sa! Tieto plusy vám prináša pohyb

Komentáre