Zdravie

Nasušené vitamíny potešia aj v zime

"Tohtoročné leto možno nepraje kúpaliskám, no úroda v záhradách je hojná. Zaváranie je jedna z možností, ako s chutnými plodmi naložiť. Aká je tá druhá? Predsa sušenie. "

Zuzana Lobotková, 29. augusta 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Najzdravšie ovocie je čerstvé. Ale sušené ovocie vo svojej najčistejšej podobe je len zbavené vody. Dehydratácia plodov v skutočnosti spôsobuje vyššiu koncentráciu niektorých živín. Napríklad antioxidantov v sušených brusniciach, hrozienkach a slivkách sú dvakrát tak silné, ako v čerstvých plodoch.

Ale čo vaša postava?


Šálka čerstvého ovocia a šálka sušeného ovocia – je to rovnaké množstvo kalórií? Rozhodne nie. Sušené ovocie síce obsahuje fruktózu a glukózu, ktoré sú zdravšie ako biely rafinovaný cukor a tiež ľahšie stráviteľné, no neznamená to, si môžete ovocia dopriať viac. Sušením kalórie totiž nezmiznú. Nasušené ovocie je menšie, tak máte pocit, že si môžete dopriať viac. Ale to nie je pravda.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Dávajte si pozor aj na pridané sladidlá (cukor, kukuričný sirup), a to najmä v kupovanom prirodzene kyslejšom ovocí, ako sú višne a brusnice. Ak naozaj túžite po zdravom sušenom ovocí, prečítajte si zloženie na obale – siričitany udržujú farbu, no ide o konzervanty, ktorým sa radšej vyhnete. Pamätajte si, že sušené ovocie nemá vyzerať ani chutiť ako cukríky. Alebo si ho môžete nasušiť aj doma.

Zdravie v malom balení


Sušené ovocie okrem koncentrovanejších živín ponúka aj iné výhody ‒ a to dlhšiu trvanlivosť a prenosnosť. Takéto plody tiež obsahujú viac vlákniny, ktorá udržiava zdravý chod trávenia. Sušené marhule jej napríklad obsahujú 6,5 gramov na šálku, zatiaľ čo šálka čerstvých marhúľ obsahuje iba 3,1 gramov. Keď už spomíname marhule, tie sú ideálny doplnok jedálnička pre ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Podľa portálu livestrong.com sušené ovocie vďaka svojmu zloženiu pomáha predchádzať obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam a niektorým formám rakoviny. Fenoly, typ antioxidantov, sú bohato zastúpené v sušených plodoch, ako sú datle a figy, dokonca viac než v čerstvých plodoch. Polyfenoly v ovocí sú užitočné v boji proti ochoreniam srdca, rakovine, osteoporóze, cukrovke a degeneratívnym ochoreniam mozgu.

Sušenie sa však netýka len ovocia. Mimo sezóny vás potešia aj nasušené bylinky či huby, dokonca aj koreňová zelenina. Tú si môžete dať pod mäso a pochutiť si na výživnom jedle. Nezabúdajte však na správnom skladovaní nasušených plodov – v suchu a prítmí. Potom sa môžete tešiť z vitamínov aj v zime.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre