Zdravie

Rozhýbte sa! Tieto plusy vám prináša pohyb

"Dlhodobý nedostatok pohybu otvára dvere k vzniku a rozvoju rôznych závažných ochorení. "

Alena Klepochová, 6. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Pohyb je pre človeka prirodzenou potrebou, pričom výraznou mierou ovplyvňuje fyzické, ale aj duševné zdravie. Jeho nedostatok môže mať neblahý vplyv na zdravie. Chýbajúca telesná aktivita sa môže podpísať pod spomalenie metabolizmu a trávenia, zhoršenie a oslabenie pohyblivosti a funkcie svalov a kostí, zhoršenie funkcie srdca a pľúc, stúpanie krvného tlaku, pokles telesnej a duševnej kondície, zlú toleranciu námahy a únavu, vznik nadváhy, psychickej nerovnováhy alebo depresie. Dlhodobý nedostatok otvára dvere k vzniku a rozvoju rôznych závažných ochorení.

Odborníci preto upozorňujú, že 30-minútový pravidelne vykonávaný pohyb dokáže výrazne posilniť a pozitívne ovplyvniť organizmus. Nielenže slúži ako prevencia srdcových ochorení, mozgovej porážky, cukrovky, obezity či rakoviny, ale uvoľňovaním endorfínov prispieva k psychickej vyrovnanosti, pomáha zvládať stres a napätie, prináša relaxáciu, prospieva spánku a zvyšuje sebavedomie.

Aj menej je viac


Výber vhodnej aktivity závisí na stave organizmu a cieli, ktorý chce človek dosiahnuť. Pozitívny účinok majú aj pravidelne vykonávané mierne aktivity, akými sú chôdza, chôdza po schodoch, upratovanie či práca v záhrade. Pre väčšinu zdravých ľudí sa odporúčajú aj intenzívnejšie cvičenia – rýchla chôdza, beh, jazda na bicykli, korčuľovanie, turistika, plávanie, tanec a podobne. Odporúča sa nájsť si takú formu telesnej záťaže, ktorá je vhodná, je úmerná veku, stavu a kondícii organizmu a individuálne predstavuje zábavu a potešenie.
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre úspešnosť každého druhu cvičenia je dôležité vhodne upraviť jedálniček aj pitný režim. „Čím intenzívnejší pohyb je, tým viac tekutín treba telu dodať. Pri redukcii hmotnosti volíme hlavne vodu, minerálne vody a nealkoholické nápoje bez cukru alebo sladené nekalorickými či nízkokalorickými sladidlami. Pri intenzívnej svalovej záťaži je vhodné doplniť spálený cukor napríklad džúsmi, cukrom sladenými nealkoholickými nápojmi alebo špeciálnymi športovými nápojmi, ktoré telu dodajú aj minerály stratené potením,“ uviedla majsterka Európy v bikini fitness, Denisa Lipovská.

Každé cvičenie je dobré na niečo iné


Na redukciu hmotnosti je najlepší takzvaný aeróbny pohyb, ktorý sa vyznačuje tým, že trvá dlhšie, je vykonávaný s nižšou intenzitou. Pre chudnutie je odporúčaná intenzita cvičenia v rozsahu 50 až 70 percent maximálnej tepovej frekvencie s dobou trvania 30 až 60 minút. K takýmto aktivitám sa zaraďuje vytrvalostný beh, bicyklovanie, korčuľovanie, bežkovanie, aerobik a iné kardio fitnes cvičenia.

Naproti tomu takzvané anaeróbne cvičenia sú vhodné k budovaniu svalovej hmoty, sily, výbušnosti a krátkodobej vytrvalosti. Pre takéto cvičenia sú príznačné krátke trvania s vysokou intenzitou či frekvenciou pohybu. Príkladom je posilňovanie, bodybuilding, šprint, intenzívne bicyklovanie, powerjoga, squash a iné.

Komentáre