Zdravie

Ako sa dá jesť a popri tom chudnúť

"Ste ochotní držať diétu, ale nechcete pri nej hladovať? Máme pre vás pár vhodných tipov, ktoré zaručene pomôžu."

Róbert Sprock, 17. júla 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Všetci to dobre poznáme. Človek sa rozhodne držať diétu, aby trochu schudol a zároveň bol zdravší. Namiesto toho sa však po týždni cíti zoslabnutý a nevrlý z nedostatku jedla a čo je najhoršie, zhadzovanie prebytočných kíl ide pomaly. Vtedy sa nám často stane, že upadneme do apatie a opäť sa dostaneme do starých koľají napríklad tým, že si doprajeme obľúbenú značku zmrzliny či čokolády.

Ak sa nám to nakoniec aj podarí a schudneme toľko, koľko sme si predsavzali, často máme problém s neslávne známym jojo efektom. Preto predtým, ako sa rozhodnete držať diétu, treba si uvedomiť, že diéta nie je len o tom, jesť čo najmenej. Diéta by sa mala stať životným štýlom. To ale môže byť problém, pokiaľ ste ten typ osobnosti, ktorý si rád dopraje porciu maminho obľúbeného perkeltu navyše. Viete, čo tým myslíme? Ak áno, nevzdávajte sa. Existuje niekoľko druhov diét, pri ktorých netreba zredukovať stravu. Stačí len zmeniť jedálniček. My vám dnes predstavíme dve z nich.

Paleo diéta


Paleo stravovanie, známe tiež ako praveké, na rozdiel od niektorých iných typov stravovania, rešpektuje našu genetickú výbavu a vychádza zo stravovacích a životných návykov našich evolučných predkov (samozrejme uspôsobených pre modernú dobu). V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov. Tuky predstavujú približne 50-60 percent, sacharidy (cukry) 20-30 percent a proteíny 20-25 percent z celkového energetického príjmu. Len pre porovnanie; bežne dnešný človek skonzumuje 55 percent sacharidov, čo je zrejme hlavným dôvodom, prečo sa o obezite hovorí ako o epidémii modernej civilizácie.

Pravekí ľudia niečo ako sladené nápoje nepozali. Dlhých 2,6 miliónov rokov boli ľudia lovci a zberači a tak ich hlavným príjmom potravy bolo mäso, ryby a bobuľovité plody. Ľudia až za posledných 10-tisíc rokov prešli na poľnohospodársku stravu, v ktorej sa do popredia dostali potraviny s vyšším obsahom cukrov, napríklad strukoviny a obilniny. Pre ľudí, ktorí sa rozhodnú skúsiť paleo diétu, je ale nutné zdôrazniť to, že pri tomto druhu diéty je dôležitý aj pohyb kvôli spaľovaniu tukov.

Čo môžete jesť: mäso (najlepšie zo zvierat, čo spásajú trávu), ryby (losos, sardinky), tuky (olivový olej, bravčová masť), vajcia, zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, rôzne druhy šalátu, rukola, paradajky, paprika, cibuľa, cesnak, zemiaky, ryža), ovocie (jablká, hrušky, hrozno, maliny, čučoriedky, limetky), orechy (všetky okrem arašidov), mliečne výrobky – fermentované (jogurt, kyslá smotana) alebo s vysokým obsahom tuku (tvrdé vyzreté syry), čokoláda a iné bezlepkové dezerty sladené prirodzenými cukrami, alkohol.

Delená strava


Každý z vás o nej už určite niečo počul. Pri tomto druhu diéty funguje jedno pravidlo - jesť môžete skoro všetko, dokonca takmer koľko chcete, ale dávajte si veľký pozor na to, čo s čím kombinujete. Dôležité je tiež piť vela tekutín (minimálne dva litre čistej vody denne). Naopak, káva a čierny čaj sú zakázané.

Pri delenej strave sú potraviny delené do troch skupín tak, aby pomohli vášmu chudnutiu a zároveň zdraviu. To znamená, aby ste si neprekysľovali žalúdok a pomohli svojmu tráveniu, čo je pri chudnutí veľmi dôležité. Potraviny sa delia do troch kategórií.

Kyslé potraviny:
bielkovinové jedlá – chudé mäso – šunka (neúdená), hydina, morčacie, hovädzie, ryby, sója, sójové mlieko, tofu, syry, vajíčka
ovocie – grep, pomaranč, mandarinka, citrón, broskyne, egreše, ríbezle, kyslejšie jablká, ovocné šťavy
nápoje – čistá voda, ovocné čaje a šťavy

Neutrálne potraviny:
zelenina a ovocie - paradajky, uhorky, karfiol, špenát, paprika, mrkva, kapusta, cibuľa, brokolica, cvikla (takmer všetká zelenina okrem zemiakov), červený melón
mliečne výrobky a tuky – jogurt, tvaroh, mlieko, šľahačka, kefír, maslo, oleje – najlepšie olivový
ďalšie potraviny – orechy, údená šunka, údené ryby (makrela, treska, losos, morské plody), hríby
nápoje - kvalitné bylinkové čaje

Zásadité potraviny:
sacharidové jedlá – celozrnné pečivo, celozrnná múka, natural ryža, ovsené vločky, celozrnné cestoviny a strukoviny okrem sóje a sójových výrobkov
ovocie a zelenina – banány, jablká, hrušky, sušené ovocie, zemiaky
nápoje – 100-percentné ovocné šťavy, nealko pivo

Funguje tu pravidlo, že nemôžete miešať bielkoviny so škrobom a teda zásadité potraviny s kyslými. Delená strava má zakázanú aj čokoládu, biele pečivo, bielu múku, mastné a vyprážané jedlá. Taktiež by ste si mali odpustiť alkohol a cigarety.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Desatoro pre zdravý metabolizmus
Desať najväčších mýtov o priberaní
Chcete schudnúť? Neškrtajte drasticky všetky tuky
Nedarí sa vám schudnúť? Pozor na tekuté kalórie!
Nie je cukor ako cukor a nie vždy sa z neho priberá

Komentáre