Zdravie

Chcete schudnúť? Neškrtajte drasticky všetky tuky

"Tušili ste, že keď zo stravy nadobro vylúčite tuky, vystavujete sa riziku rapídneho poklesu IQ? "

Alena Klepochová, 3. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Odborníci dlhodobo upozorňujú, že väčšia Slovákov prijíma viac tukov ako by bolo potrebné, a to asi o tretinu. Do tela sa tak dostáva množstvo nadbytočných kalórií, ktoré sa podieľajú na vzniku nadváhy a obezity. Nadbytočné kilá tak asi aj preto trápia približne dve tretiny dospelých Slovákov, čo je okolo dvoch miliónov ľudí.

V rámci štátov OECD sa Slovensko v rebríčku obéznych ľudí už umiestnilo aj za krajinami ako USA, Veľká Británia, Austrália či Mexiko. Obezita pritom so sebou prináša zvýšené riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárneho ochorenia, skrátenie dĺžky života, zníženú pohyblivosť, ako aj nižšiu kvalitu života.

Ten, kto chce schudnúť, by sa tak mal pozrieť na to, aké tuky prijíma. V rámci zdravšieho jedálnička však netreba drasticky škrtnúť všetky, niektoré totiž naše telo potrebuje.

Múdre orechy


Nie všetky tuky sú škodlivé. „Úplne vylúčiť tuky zo stravy nemožno. Dôležité je však ustrážiť ich množstvo a výber,“ povedala odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová .
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tušili ste, že ak napríklad zo stravy nadobro vylúčite tuky, vystavujete sa riziku rapídneho poklesu IQ? Napríklad vlašský orech obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú zdrojom výživy a energie pre činnosť mozgu. Sú dôležitými stavebnými prvkami tohto orgánu, pretože priamo vplývajú na výkonnosť mozgových činností, a teda aj IQ.

Aké má byť zloženie tukov?


Potreba tukov vekom klesá, no závisí aj od fyzickej aktivity každého jednotlivca. „Na dennej tvorbe energie by sa tuky mali podieľať 25 až 35 percentami. Pozor si však treba dávať na skryté tuky prítomné v mliečnych, mäsových či obilninových výrobkoch, a samozrejme v sladkostiach. Tie často tvoria v príjme až 65 percent, čo je veľa,“ upozornila MUDr. Béderová.

Pre správnu životosprávu je dôležitá hlavne štruktúra prijatých tukov, pri ktorej sa odporúča dodržať tretinové pravidlo zastúpenia jednotlivých typov mastných kyselín. Jednou tretinou by sa na tvorbe energie mali podieľať nasýtené mastné kyseliny zo živočíšnych zdrojov, ako je maslo, masť, slanina, mäso, mlieko a mliečne výrobky.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Druhú tretinu by mali tvoriť mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých hlavným predstaviteľom je kyselina olejová z radu n-9. Jej zdrojom sú rastlinné oleje, semená a oriešky. Tretia tretina by mala pozostávať z polynenasýtených n-6 a n-3 mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie mimoriadne významné. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, v repkovom či slnečnicovom, v tuku morských rýb a živočíchov. Sú cenné najmä preto, že znižujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi a naopak zvyšujú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Komentáre