Zdravie

Máte v sebe fontánu mladosti?

"Vedci objavili gén, ktorý zabraňuje srdcovému infarktu, mŕtvici a dokonca by mohol byť cestou k liekom proti starnutiu."

Zuzana Lobotková, 30. mája 2016 8:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Povrazec DNA prezývaný prameň mladosti vedci pôvodne považovali za neaktívny u dospelých. Vedci veria, že gén s názvom Oct4 je aktívny v embryách, ale prestáva fungovať, keď ľudia dosiahnu dospelosť. Objavila sa však možnosť, že by lekári mohli tento gén jedného dňa použiť na ochranu ľudského zdravia a oddialiť účinky starnutia.

Vznik nových liekov


Doktor Owens a jeho kolegovia zistili, že tento gén zohráva kľúčovú ochrannú úlohu pri tvorbe kľúčových plakiet vnútri krvných ciev. Pretrhnutie týchto plakiet je základnou príčinou mnohých prípadov infarktu a mozgovej mŕtvice. Vedci zistili, že Oct4 reguluje tvorbu ochranných vláknitých „čiapok“ vnútri plakiet, vďaka ktorým plaketám nehrozí prasknutie až s takou pravdepodobnosťou.

Okrem tohto zistenia vedci veria, že gén podporuje rad zmien v génovej expresii, čo pomáha stabilizovať tieto doštičky. Práve to zvyšuje možnosť vytvoriť lieky cieliace na Oct4, aby sa znížilo riziko srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice.

Jedno prekvapujúce zistenie z novej štúdie bolo, že blokujúci účinok Oct4 neviedol k zmenšeniu plakiet. Namiesto toho sa zväčšovali, boli menej stabilné a nebezpečnejšie, plné lipidov, odumretých buniek a iných škodlivých prvkov. Aj keď sa tento výskum zameral na ochranu, ktorú Oct4 ponúka srdcu, doktor Owens a jeho kolegovia veria, že gén by sa mohol tiež ukázať ako kritický v oblasti regeneratívnej medicíny.

Čas ukáže


Výskumní pracovníci sa domnievajú, že Oct4 a jeho rodina cieľových génov sú aktivované v iných, nepohlavných bunkách v tele a hrajú kľúčovú rolu v schopnosti buniek opravovať škody a hojiť rany. Testy k štúdii testovali v laboratóriu doktora Owensa. Výskumníci mali podozrenie, že aspoň niektoré zo škodlivých účinkov starnutia, vrátane zvýšeného rizika prasknutia plátu, vyplývajú z poklesu schopnosti tela k reaktivácii Oct4.

Doktor Owens sa vyjadril: „Nájsť spôsob, ako reaktivovať túto dráhu, môže mať ďalekosiahle dôsledky pre zdravie a starnutie. Myslíme si, že to je len špičkou ľadovca pre kontrolu plasticity somatických buniek, a to by mohlo mať vplyv na mnoho ľudských chorôb a oblasť regeneratívnej medicíny.“ Ktovie, ako to môže skončiť – gén mladosti, ktorý oživí staré a opotrebované bunky? Čas ukáže, aké využitie mu nájdu vedci.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší
Astmatici často zanedbajú liečbu, rodičia sú benevolentní i pri deťoch
Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?
Mobilné telefóny vraj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny mozgu
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka

Komentáre