Zdravie

Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka

"Pozrite sa, ktoré vitamíny by ste mali doplniť, aby vaša pleť bola čo najkrajšia. "

TASR, 15. mája 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc
Pleť potrebuje po zimnom období očistu a doplniť energiu, poukazujú odborníci. Možno to dosiahnuť doplnením základných pleťových vitamínov – vitamínom A alebo betakaroténom, vitamínom E a riboflavínom, niacínom, vitamínom C či kyselinou pantoténovou. Úlohu zohráva aj zinok, kolagén a koenzým Q10, vysvetlila Lýdia Šandriková z výrobného laboratória kozmetickej spoločnosti.

Vitamín A obnovuje tkanivo a spevňuje pokožku. Jeho nedostatok zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. Reguluje tiež tvorbu mazu a pomáha predchádzať akné. Vitamín možno okrem kozmetiky hľadať i v mrkve, paprike, mlieku, vaječných žĺtkoch, špenáte i brokolici.

Betakarotén chráni pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú vplyvom ultrafialového žiarenia. Dokáže sa premeniť na vitamín A. "Možno ho nájsť vo všetkých druhoch žltého a oranžového ovocia či zeleniny, a tiež v svetlozelenolistých plodoch. Najlepším zdrojom sú sušené marhule a mrkva," povedala Šandriková.

Nedostatok riboflavínu, teda vitamínu B2, sa prejavuje dehydratáciou pleti a nižšou kvalitou nechtov, vlasov či popraskanými kútikmi. Táto bežná zložka mlieka, orechov, vajíčok, sóje a strukovín či piva tiež bojuje proti akné. "Možno ho expresne doplniť aj vo forme výživových doplnkov s obsahom biotínu, ktorý je určený predovšetkým pre tých, ktorí majú problémy s pokožkou či rednutím vlasov," uviedla Šandriková.

Vitamín B3, zvaný aj niacín, bojuje proti zápalom a kožným ekzémom. Nachádza sa v hydinovom mäse, strukovinách a pečienkach, jeho príjem možno doplniť aj cez multivitamíny. Kyselina pantoténová (Vitamín B5) pomáha preliečiť podráždenú pokožku a kožné infekcie, je prítomná v mlieku i vajíčkach.

Vitamín C pomáha pri hojení raniek a eliminuje výskyt hnedých škvŕn na koži. "Ide o najdôležitejší vitamín pri regenerácii kože a ochrane pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia či nikotínu," poradila Šandriková. Zdrojom vitamínu je kyslá kapusta, brokolica, citrusy a kiwi. Vitamín C viaže aj kolagén, takže spevňuje pokožku a na prvý pohľad ozdravuje jej povrch.

Vitamín E chráni pokožku pred voľnými radikálmi podobne ako vitamín C. Bráni bunkám stratiť vlhkosť, čím spomaľuje ich starnutie. Jeho zdrojom je karfiol, špenát, paradajky, slnečnicové semiačka či mrkva a brokolica, olivový a slnečnicový olej. "Ak chce niekto pleti expresne pomôcť, nech prepichne jednu tobolku vitamínu E a jej obsah nanesie na pleť pred spaním," poradila Šandriková.

Zinok je vitamínom kože, vlasov i nechtov. Jeho nedostatok môže mať za následok ich celkové oslabenie. Zvýšiť príjem treba najmä pri problémoch s akné. Možno ho nájsť v orieškoch, hydinovom mäse či zelenine.

Kolagén tvorí veľkú časť tkaniva pokožky, po 25. roku života jeho objem v nej každoročne klesá. Prírodnú látku, ktorá pomáha udržiavať pokožku pevnú, je preto potrebné dopĺňať v podobe kozmetiky či kolagénových kapsúl. "Pleťová bunka sa okamžite po dodaní kolagénu naplní tekutinou, čo sa prejaví vyhladením a vzpružením pokožky. Ide teda o okamžité zásobenie pleti vodou a zmiernenie škôd spôsobených dehydratáciou," vysvetlila Šandriková.

Koenzým Q10 sa nachádza v každej bunke ľudského tela a patrí medzi dôležité antioxidanty. Ide o prírodnú látku, ktorá dokáže chrániť bunky a dodávať im energiu. Pomáha však aj pri hojení rán.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Trpíte nespavosťou? Vytrénujte svoje telo na spánok
Najviac mikroorganizmov sa na rukách hromadí medzi prstami
Varovanie odborníkov: Na Slovensku vznikajú vakcinačné diery
Bosé nohy v lete: Pozrite, čo je pre ne dobré a čo nie

Komentáre