Zdravie

Bosé nohy v lete: Pozrite, čo je pre ne dobré a čo nie

"Nohy boli celú zimu zatvorené v ponožkách a topánkach. Určite sa teda potešia voľnosti, ktorú prináša teplé počasie. "

Zuzana Lobotková, 11. mája 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
V lete ľudia radi odložia svoje topánky a cítia mäkkú trávu alebo teplý piesok pod nohami. A aj keď mnohí z nás chodia naboso len na krátke vzdialenosti, iní si trúfnu aj na dlhšiu chôdzu naboso. Napríklad Daniel Howell, profesor biológie na Liberty univerzity v Lynchburgu, rád chodí na prechádzky a výlety bez topánok už desať rokov.

Podľa jeho názoru, riziká nosenia topánok po celý čas prevyšujú riziká chodenia naboso. Nie je proti topánkam ako takým, jednoducho verí, že ísť naboso je prirodzenejšie a lepšie pre telo. Topánky sú vhodná do určitých podmienok, napríklad do extrémne nízkych teplôt, alebo v oblastiach, kde sú známe riziká, ako sú ostré kamene alebo rozbité sklo.

Počas svojej desaťročnej skúsenosti chodenia naboso Howell nikdy nemal vážne zranenie. V skutočnosti tvrdí, že drvivá väčšina problémov s nohami je spôsobená topánkami. Keď človek pravidelne chodí naboso, venuje pozornosť tomu, kde a ako budete kráča. Odreté prsty, pľuzgiere a popáleniny od horúcej dlažby sú niektoré bežné úrazy na začiatku, ale za pár týždňov pokožka nôh zosilnie a prispôsobí sa podmienkam, dokonca sa naučíte byť opatrnejší.

Bosé nohy v parku?


Avšak, iní odborníci nesúhlasia. Doktor Andrew Shapiro, hovorca Americkej podiatrickej asociácie, upozorňuje na nebezpečenstvá. Chôdza naboso nielen potenciálne vystavuje nohy hrdzavým predmetom, sklu, tŕňom a baktériám, ale tiež spôsobí, že nohy stratia nejakú stabilitu, podporu a priľnavosť. Správna topánka s dobrou podporou zaisťuje tlmenie nárazov pre zvyšok tela a znižuje stres na kosti a väzy.

A pre ľudí s ochoreniami, ako je cukrovka alebo cievne ochorenia, je chôdza naboso ešte väčším nebezpečenstvom. Títo jedinci môžu byť vystavení vyššiemu riziku infekcie aj pri malom úraze, pretože hojenie v nohe je pomalé. A ľudia, ktorí majú diabetes môžu stratiť cit v nohe, takže nie sú schopní cítiť, keď šliapnu na ostrý predmet.

Shapiro tiež povedal, že odporúča, aby rodičia nedovolili deťom chodiť naboso v parku, pretože môžu stúpiť na sklo a podobne. Dokonca odporúča nechodiť naboso ani na vašom vlastnom dvore, pretože neviete, čo môže ležať skryté v tráve. A hoci je jednoduchšie vidieť, čo je na chodníku, ten môže byť tak horúci, že vám popáli kožu na chodidlách. Polstrovanie okolo šatní alebo verejných spŕch by na bosých nohách mohol viesť k rozvoju plesní, ktoré sa ľahko prenášajú vo vlhkom prostredí. Piesočnatá pláž môže byť všeobecne bezpečná, pretože piesok môže byť k nohám jemnejší. Aj na plážach však môžu číhať ostré predmety.

Pomôže hrubá koža?


Koža na nohách je hrubšia ako takmer kdekoľvek inde na tele. Teoreticky by teda mala predstavovať veľkú ochrannú bariéru. Ale bez topánky by sa čokoľvek mohlo dostať do kože na nohách, najmä takej, ktorá je suchá alebo prasknutá. Okrem toho, nohy sú ťažko liečiteľné pri výskyte infekcií a poranenia chodidiel a nôh sa liečia dlhšie než zranenia na iných častiach tela.

Existujú aj iné infekcie, ktoré môžu na nohách spôsobiť problémy. Okrem plesní je tu aj nechtový mykóza, kde cez krehké suché nechty vnikne do nechtového lôžka huba, ktorej sa dá zbaviť naozaj ťažko. Plantárne bradavice sú spôsobené veľmi vytrvalým vírusom, ktorý ľudia môžu chytiť naboso vo verejných priestoroch. Tieto bradavice môžu rastú dovnútra, sú bolestivé a môžu sa skrývať pred obvyklou obranou imunitného systému. Pseudomonas baktérie môžu byť tiež nebezpečné pre ľudí chodiacich naboso, a táto infekcia je bežná u ľudí vystavených veľkému množstvu vody. Je však na vás, kde nájdete rovnováhu v chodení naboso a v nosení topánok, respektíve aké riziká vás budú mátať viac.
Zdroj: livescience

ODPORÚČAME AJ:
Zabudli ste, prečo ste vošli do miestnosti? Na vine sú dvere
Modrejúce pery môžu upozorňovať na vážne ochorenie
Maté ryšavé gény? Na toto si dajte pozor
SIRACKÁ: Kým bude panovať britská kráľovná, nebudem môcť odísť z Ligy

Komentáre