Zdravie

Maté ryšavé gény? Na toto si dajte pozor

"Ľudia nesúci ryšavé gény sú vystavení väčšiemu riziku smrteľnej rakoviny kože - aj keď by nikdy nevyšli na slnko."

Zuzana Lobotková, 6. mája 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Lekári zistili, že tieto gény so sebou nesú zvýšené riziko melanómu bez ohľadu na to, ako dlho sú na slnku. Medzi prejavy spomínaných génov patria červené vlasy, pehy a bledá pokožka, no nositeľmi môžu byť aj ľudia bez týchto znakov.

Pehavé riziko


Je teda potrebné ďalšie úsilie o pochopenie molekulárnych mechanizmov – prečo ľudí, ktorí majú tento gén, s vyššou pravdepodobnosťou čaká život ohrozujúce ochorenie. Súvislosť medzi vystavením UV žiareniu zo slnečného svetla a melanómom je dobre známa, ale jeho vývoj nezávisle na slnku zatiaľ spozorovali len v oblasti výskumu na myšiach.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že ľudia s génom známym ako melanokortinový receptor 1 (MC1R) majú viac než 100-krát väčšiu pravdepodobnosť vzniku tejto smrtiacej formy rakoviny. V celosvetovom meradle túto chorobu diagnostikuje až 132 000 ľuďom ročne. A štvrtina z nich je mladších ako 50 rokov.

Vedci z Lekárskej univerzity vo Viedni v Rakúsku chceli študovať súvislosť medzi MC1R a rizikom melanómu u ľudí. Zamerali sa na 991 pacientov s melanómom a 800 takých, ktorí nemali túto chorobu, a vykonávali s nimi genetické testovanie. Nositelia varianty receptora MC1R boli vystavení vyššiemu riziku vzniku melanómu, nezávisle na ich slnení.

Približne jeden zo štyroch ľudí nesie receptor MC1R, ktorý zapríčiňuje červené sfarbenie vlasov. Ľudia s pehami a bez červených vlasov majú 85-percentnú šancu, že sú nositeľmi MC1R. A tí bez pieh a bez červených vlasov majú 18-percentnú šancu na to, že v sebe nesú MC1R.

Ako zistiť, či máte melanóm?


Kým nová štúdia z Harvardu naznačuje, že by sa lekári mali zamerať nielen na znamienka ako indikáciu melanómu, je dôležité, aby ľudia so znamienkami pravidelne navštevovali lekárov kvôli kontrole príznakov ochorenia. Melanóm sa môže objaviť kdekoľvek na tele, ale najčastejšie je to na chrbte, nohách, rukách a tvári, ale dokonca aj pod nechtami.

Aj keď je to menej časté, šíri sa aj do ďalších orgánov v tele, čo je viac smrtiace. Čo si treba určite všímať, je zmena veľkosti, tvaru a sfarbenia znamienok, krvácanie z nich, tvorba chrasty, svrbenie alebo bolesti znamienok.

Okrem zmeny molí alebo škvrny na koži, existuje celý rad ďalších rizikových faktorov melanómu.

Patria medzi ne:
vystavenie UV žiareniu
ktoré majú svetlú pleť, pehy a svetlo alebo červené vlasy
v rodinnej anamnéze melanómu
osobné anamnéze melanómu alebo iných typov rakoviny kože
majú oslabený imunitný systém


Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Varovanie odborníkov: Na Slovensku vznikajú vakcinačné diery
Takto nám zaberajú lieky: Poznáte ich tajomstvo?
SIRACKÁ: Kým bude panovať britská kráľovná, nebudem môcť odísť z Ligy
Prvá pomoc hemofilikom má rovnaké zásady ako pri ostatných ľuďoch
Sterilné bubliny: Môžu zlepšiť život deťom s poruchou imunity?

Komentáre