Zdravie

Zabudli ste, prečo ste vošli do miestnosti? Na vine sú dvere

"Napadlo by vám, že váš mozog sa zbaví súboru spomienok, len čo prekročíte prah?"

Zuzana Lobotková, 9. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Zažil to azda každý – vojdete do miestnosti, len aby ste zistili, že dôvod vám náhle a úplne zmizol z mysle. Psychológovia objavili takzvané „vrcholové okamihy“, ktoré nás môžu nechať úplne zmätených. Môžu byť v skutočnosti spôsobené tým, ako mozog spracováva informácie, pretože telo opúšťa jednu izbu a vstupuje do druhej.

Zdá sa, že myseľ vníma dvere ako niečo, čo odborníci nazývajú „hranica udalosti“, signalizujúca koniec jednej pamäťovej epizódy a začiatok druhej. Mozog má tendenciu zaraďovať udalosti a spomienky do jednej miestnosti, pričom pri odchode ich pokladá za ukončené kapitoly alebo epizódy. Dvere pôsobia ako akýsi spúšťač, ktorý signalizuje koniec jednej kapitoly a začiatok druhej.

Čo máte pri sebe?


Tím výskumníkov z University of Notre Dame v Indiane na to prišiel vďaka experimentu, kde dobrovoľníci používali počítačové klávesy pre navigáciu cesty cez 55-tich virtuálnych miestností, veľkých i malých. Každá izba obsahovala predmety, ktoré dobrovoľníci museli zdvihnúť, odniesť do ďalšej miestnosti a položiť znova na stôl.

Akonáhle ich zdvihli, objekty zmizli. V priebehu testu sa vedci pýtal dobrovoľníkov na názvy predmetov. Tí mali povedať, či aktuálne predmety nesú alebo ich už niekde odložili. Výsledky ukázali, že výkon pamäte výrazne poklesol, keď prešli dverami, a to viac ako keď prekonali rovnakú vzdialenosť, ale zostali v pôvodnej miestnosti.

Prechod do nového prostredia pravdepodobne poznamená pracovnú pamäť mozgu, takže si nemôžete spomenúť na pôvodný dôvod vstupu do miestnosti. Ide o akési preťaženie pracovnej pamäti informáciami.

Treba ukladať


Spánok je dôležitý nielen pre odpočinok nášho tela, ale aj pre vytváranie spomienok. Kým spíte, váš mozog ticho pracuje a ďalej uchováva spomienky, ktoré ste nadobudli počas dňa. Tím vedcov v Londýne odhalil, že spomienky sa vytvárajú v jednej časti mozgu, potom sa prehrajú a prenesú do inej oblasti, ale to až v pokoji. Ide o akúsi kartotéku pre vašu myseľ.

Pochopenie toho, ako sú spomienky ukladané, je dôležité pre riešenie problémov a chorôb, ako je Alzheimerova choroba, kde je konsolidáciu pamäti poznačená. Poznatky o spomienkach a pamäti by mali mozog stabilizovať a pomôcť pri vytváraní spomienok a ich rýchlom vyvolávaní aj v budúcnosti.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Takto nám zaberajú lieky: Poznáte ich tajomstvo?
SIRACKÁ: Kým bude panovať britská kráľovná, nebudem môcť odísť z Ligy
Varovanie odborníkov: Na Slovensku vznikajú vakcinačné diery
Európa je prvý región na svete, kde sa prerušil prenos malárie


Komentáre