Zdravie

Mobilné telefóny vraj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny mozgu

"Štúdia prebiehajúca 30 rokov priniesla zaujímavý poznatok. Neexistuje žiadna súvislosť medzi mobilnými telefónmi a rakovinou mozgu."

Zuzana Lobotková, 20. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Vedci zistili, že zvýšenie množstva tumorov za posledných 29 rokov nesúvisí s nárastom v používaní mobilných zariadení. V Austrálii, kde výskum prebiehal, deväť percent ľudí malo v roku 1993 mobilný telefón. Teraz je to až 90 percent ľudí. Ale počas doby výskumu výskyt rakoviny u ľudí vo veku 20 až 84 rokov vzrástol len mierne u mužov a zostal stabilný u žien.

Autor štúdie profesor Simon Chapman z University of Sydney povedal, že telefóny vydávajú neionizujúce žiarenie, ktoré nepoškodzuje DNA a nespôsobuje rakovinu. Vedci skúmali súvislosť medzi vekom a mierou výskytu ochorenia u 19 858 mužov a 14 222 žien s diagnózou rakoviny mozgu v Austrálii medzi rokmi 1982 a 2012 a národným mobilným využitím od 1987 do 2012.

Nevolať?


Vedci zistili, že frekvencia výskytu rakoviny mozgu stúpla len nepatrne u mužov, ale u žien ostala počas 30 rokov stabilná. Zvýšený výskyt rakoviny mozgu našli len u ľudí nad 70 rokov. Ale nárast výskytu v tejto vekovej skupine začal od roku 1982, teda pred zavedením mobilných telefónov v roku 1987, a preto medzi týmito faktormi vedci nevidia súvis. A pritom mnoho ľudí zo sledovanej skupiny používalo mobil aj viac ako 20 rokov.
Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Najpravdepodobnejšie vysvetlenie nárastu množstva prípadov rakoviny v tejto staršej vekovej skupine bolo zlepšenie diagnostiky. Počítačová tomografia (CT), magnetická rezonancia (MRI) a príbuzné techniky boli zavedené v Austrálii v neskorých 70-tych rokoch. Sú schopné rozoznať mozgové nádory, ktoré by inak zostali bez diagnózy. Nádory na mozgu totiž pripodobňujú niektoré príznaky bežné u starších ľudí, napríklad mŕtvicu alebo demenciu. Pred dôkladnejšími možnosťami liečby teda mohli byť prehliadané.

Ďalej tiež porovnali výskyt rakoviny mozgu v priebehu tejto doby s počtom nových prípadov rakoviny mozgu, ktoré by bolo možné očakávať v prípade, že by mobilné telefóny spôsobovali rakovinu mozgu. Ak by takáto hypotéza bola pravdivá, mobilné telefóny by spôsobili nárast o 50 percent. Očakávaný počet pacientov s touto diagnózou teda bol v roku 1866, zatiaľ čo skutočný počet pacientov bol 1435. Iné štúdie predpokladali ešte vyššie čísla. Potvrdenie hypotézy, že by častejšie používanie mobilných telefónov spôsobilo tieto vážne zdravotné problémy, sa však neobjavilo.


Nie je žiarenie ako žiarenie


V epidemiológii nádorov je koncept latencie (alebo oneskorenia) dobe známy. Ide o čas medzi počiatočným vystavením potenciálne karcinogénnemu činidlu (ako je cigaretový dym, azbest, alebo jadrové žiarenie) a časom, kedy sa spôsobená rakovina objaví. Napríklad sa môžeme pozrieť na prípady systémovej rakoviny centrálneho nervového systému (vrátane rakoviny mozgu) u osôb vystavených žiareniu atómovej bomby v Japonsku v roku 1945.

Štatistiky uvádzajú, že 110 187 prípadov (58,8 percent) bolo diagnostikovaných v prvých 40 rokoch (pred rokom 1985). Existuje ďalších 27 prípadov, keď ľudia zomreli pred rokom 1958 na nádory centrálneho nervového systému, teda do 13 rokov od vybuchnutia bomby. Šlo o bomby s ionizujúcim žiarením, čo znamená energiu je dostatočne silnú, aby odstránila elektróny z atómov alebo molekúl, a teda poškodila DNA.

Mobilné telefóny produkujú neionizujúce žiarenie, ktoré má nízky obsah energie, dostatočný k ohriatie elektrónov, čo nemá byť škodlivé. Čo to teda znamená pre štúdie z Austrálie? Niektorí ľudia tam používajú mobilné telefóny viac ako 20 rokov, a to dosť intenzívne. Síce bez dokázaného vplyvu na rozvoj rakoviny mozgu, no počet pacientov s touto diagnózou je aj tak alarmujúci.

Ako mobilné telefóny žiaria?


Mobilné telefóny vyžarujú rádiofrekvenčnú energiu (rádiové vlny), čo je forma neionizujúceho žiarenia, zo svojich antén. Tkanivá blízko antény môžu absorbovať túto energiu. Ide o formu elektromagnetického žiarenia, ktoré možno rozdeliť do dvoch typov: ionizujúce (napríklad röntgeny, radón a kozmické žiarenie) a neionizujúceho (ktoré sa používa na komunikáciu alebo radarové signály).
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Elektromagnetické žiarenie je definované v súlade s jeho vlnovou dĺžkou a frekvenciou, čo je počet cyklov vlny, ktoré prejdú referenčný bod za sekundu. Energia elektromagnetického žiarenia je daná jeho frekvenciou - ionizujúce žiarenie má vysokú frekvenciu (a je teda vysoko energetické), neionizujúce žiarenie má nízku frekvenciu (je teda nízkoenergetické).

Žiarenie, ktoré je ionizujúce a má vysokú energiu, môže poškodiť DNA, pretože je dostatočne silné, aby odstránilo elektróny z ich atómov alebo molekúl. Neionizujúce, nízkoenergetické žiarenie je postačujúce iba excitovanie, zahriatie elektrónov, čo nepoškodzuje bunky.
Zdroj: Dailymail


ODPORÚČAME AJ:
WHO varuje: Znečistenie ovzdušia v mestách alarmujúco stúpa
Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?
Interrupciou sa končí približne štvrtina tehotenstiev ročne
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka

Komentáre