Zdravie

Interrupciou sa končí približne štvrtina tehotenstiev ročne

" Štúdia zverejnená v britskom odbornom týždenníku Lancet uvádza, že v súčasnosti sa ročne uskutoční až 56 miliónov interrupcií, čo je viac než sa pôvodne predpokladalo."

TASR, 18. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Interrupciou sa končí jedno zo štyroch tehotenstiev ročne. Vyplýva to z celosvetového odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve a newyorského vedeckovýskumného Guttmacherovho ústavu, z ktorého cituje agentúra DPA.

Štúdia zverejnená v britskom odbornom týždenníku Lancet ďalej uvádza, že v súčasnosti sa ročne uskutoční až 56 miliónov interrupcií, čo je viac než sa pôvodne predpokladalo.

Počet interrupcií sa celosvetovo zvýšil z 50 miliónov ročne v rokoch 1990-94 na 56 miliónov ročne v rokoch 2010-14.

Za uplynulých 25 rokov sa v bohatých rozvinutých krajinách štatistiky vykonaných umelých potratov znížili - naopak, v chudobných krajinách sa situácia nemení. Odborníci v tejto súvislosti vyzvali na nové prístupy v antikoncepčných metódach.

V bohatých krajinách sa počet interrupcií znížil z 27 prerušení tehotenstva pripadajúcich na 1000 žien v roku 2014 na 46 na 1000 žien v roku 1990.

"V rozvinutých krajinách sa počet interrupcií trvalo znižuje najmä vďaka používaniu modernej antikoncepcie, čo dáva ženám širšie možnosti regulácie načasovania pôrodnosti a počtu detí, aký si želajú," uvádza hlavná autorka štúdie z Guttmacherovho ústavu Gilda Sedghová.

Naopak, v rozvojových chudobných krajinách sveta sa za ostatných 25 rokov počet interrupcií na 1000 žien znížil iba z 39 na 37. Najvážnejšia je situácia v Latinskej Amerike, kde sa interrupciou končí až jedno z troch tehotenstiev, čo sú najvyššie údaje zo všetkých regiónov sveta.

Štúdia zároveň upozorňuje, že zákaz vykonávania prerušenia tehotenstva nevedie k zníženiu týchto čísiel - dôsledkom je, naopak, rozmach nezákonných a často životu nebezpečných interrupcií.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Sterilné bubliny: Môžu zlepšiť život deťom s poruchou imunity?
Európa je prvý región na svete, kde sa prerušil prenos malárie
Najviac mikroorganizmov sa na rukách hromadí medzi prstami
Ak deti trpia syndrómom zavrhnutého rodiča, súdy to ťažko vyhodnocujú

Komentáre