Zdravie

WHO varuje: Znečistenie ovzdušia v mestách alarmujúco stúpa

"Upadajúca kvalita ovzdušia zvyšuje riziko vzniku mozgovej príhody, srdcových chorôb, rakoviny pľúc či chronických dýchacích ťažkostí."

TASR, 19. mája 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Úrovne znečistenia ovzdušia v mestách sa v priebehu posledných piatich rokov zvýšili v priemere o osem percent. Uvádza to vo svojej dnešnej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), cituje z nej agentúra DPA.

Až osemdesiat percent ľudí žijúcich v mestách, v ktorých je monitorovaná kvalita vzduchu, pritom vdychuje viac nečistôt, než sú povolené limity stanovené WHO.

"Znečistenie ovzdušia v mestách stúpa alarmujúcou rýchlosťou, čo je pohromou pre ľudské zdravie," povedala Maria Neirová, šéfka oddelenia verejného zdravia a životného prostredia WHO.

Upadajúca kvalita ovzdušia zvyšuje riziko vzniku mozgovej príhody, srdcových chorôb, rakoviny pľúc či chronických dýchacích ťažkostí.

Dnešnú správu o znečistení ovzdušia WHO zostavila na základe údajov zozbieraných z 3000 monitorovaných miest v 103 krajinách.

Ovzdušie sa v rokoch 2008 až 2013 zlepšilo jedine v mestách v severnej Amerike, v Európe a niektorých bohatších ázijských krajinách. Zhoršenie situácie však zaznamenali všetky ostatné oblasti.

Najznečistenejšie bolo ovzdušie v niektorých mestách v arabských krajinách a tiež v mestách ležiacich na západe, juhu aj juhovýchode Ázie. Množstvo drobných častíc v ovzduší tam pritom často päť až desaťnásobne prevýšilo hladiny povolené WHO.

Spomedzi veľkomiest bolo podľa správy WHO najviac znečistené ovzdušie v indickej metropole Naí Dillí. Za ňou nasledovali mestá Káhira, Dháka, Kalkata, Bombaj, Peking, Šanghaj, Istanbul, Mexiko a Sao Paulo.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka
Slováci chcú mapovať molekuly človeka ako jedni z prvých na svete
Sterilné bubliny: Môžu zlepšiť život deťom s poruchou imunity?
Európa je prvý región na svete, kde sa prerušil prenos malárie
Najviac mikroorganizmov sa na rukách hromadí medzi prstami

Komentáre