Zdravie

Majú vedci liek na najčastejšiu príčinu slepoty?

"S vekom často prichádza strata zraku zvaná makulárna degenerácia. Priekopnícka metóda liečby kmeňovými bunkami by mohla navrátiť zrak miliónom."

Zuzana Lobotková, 6. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Rudolf Bihari
Len za 45 minút sa môže nádej premeniť na skutočnosť. Makulárna degenerácia je hlavná príčina slepoty u dospelých vo svete. Objavuje sa skoro u štvrtiny ľudí nad 60 rokov. Lekári z University College London možno našli riešenie, keď vložili kmeňové bunky do sietnice ženy, ktorá prišla o zrak.

Návrat zraku


Zákrok lekári previedli vlani v septembri a ich pacientka netrpela žiadnymi komplikáciami, jej oči sa dokonca bez problémov zotavovali. Táto prvá operácia začala klinickú štúdiu s desiatimi pacientmi. Ak budú lekári úspešní, technika by mohla byť k dispozícii do dva a pol roka.

Tento postup sa vykonáva za lokálnej anestézie. Jedna embryonálna kmeňová bunka je vypestovaná do 6 milimetrov veľkej „náplasti“, ktorá obsahuje 100 000 pigmentových buniek, aké nájdeme v sietnici. Túto náplasť lekári pri zákroku tenkou trubičkou vstreknú do sietnice skrz malú štrbinu v oku. Na sietnici by mala nahradiť chybné bunky, ktoré stoja za slepotou.

V otázke je aj etika


Profesor Pete Coffey pre CNN povedal: „Aby sme posúdili túto metódu, potrebujeme viac informácií. Sme však príjemne prekvapení, že bunky prežívajú v takomto prostredí oka.“ Chirurg profesor Lyndon Da Cruz, ktorý vykonal operáciu, povedal: „Dôvodom, prečo sme veľmi potešení, je, že sme boli schopní vytvoriť tieto veľmi špecifické bunky a preniesť ich do tela pacienta. Chýbajúce bunky sa teda dajú vytvoriť a preukázateľne bezpečne transplantovať.“

Počet pacientov s makulárnou degeneráciou je rovnaký ako počet pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tento stav nastane, keď sú bunky v strede sietnice poškodené, čo vedie k strate centrálneho videnia. Kmeňové bunky sú prázdne bunky, ktoré sú schopné byť preprogramované a transformované do ľubovoľnej bunky v tele, čo znamená, že môžu nahradiť poškodené tkanivá.

Využitie embryonálnych kmeňových buniek je však citlivá téma, a tak mnoho ľudí polemizuje o etickosti ich využívania. Do ich výskumu sa však podľa odborníkov oplatí investovať, pretože sú preukázateľne využiteľné a znamenajú nádej pri mnohých diagnózach.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vnútorné hodiny neoklamete: Pozor na šoférovanie pri zmene času
Použili ste už sódu bikarbónu na vlasy? Nebudete veriť vlastným očiam
Takto sa buduje svet virtuálnej reality
Ochorenia obličiek ohrozujú aj deti, poškodiť ich môžu aj lieky

Komentáre