Technológie

Takto sa buduje svet virtuálnej reality

"Budovanie sveta vo virtuálnej realite vyzerá oveľa lepšie, ako hranie hier. Umožňuje totiž tvoriť, rozvíjať kreativitu a nápaditosť. "

Erik Stríž, 29. marca 2016 10:00
Kreslenie vo virtuálnej realite v programe Tilt Brush Foto: Disney
Môžete lietať medzi budovami New Yorku (alebo aj Košíc či Bratislavy) ako Superman, skákať do ohromných výšok, dvíhať obrovské predmety a putovať virtuálnymi svetmi. Virtuálna realita, to je nový priemysel, ktorý sledujeme občas so zatajeným dychom. Avšak ešte predtým, ako sa my môžeme poprechádzať vo virtuálnom prostredí, musí toto prostredie niekto vytvoriť.

Zvyčajne sa na výrobu 3D prostredia používa modelovací program v počítači, ktorý sa zobrazuje na ploche monitora. Myšou a klávesnicou môžu grafici a dizajnéri vytvoriť taký svet, aký majú v zadaní od klienta, prípadne aký si sami predstavujú. Virtuálna realita však zasahuje aj do tejto oblasti práce a ponúka celkom nové možnosti, ako tvoriť. Jedným zo skvelých príkladov využitia virtuálnej reality pri tvorbe 3D prostredia je použitie headsetu Oculus Rift, špeciálnych ovládačov sledujúcich zmenu polohy a programu Unreal Engine.

Spojenie hardvéru virtuálnej reality s vhodný softvérom v počítači ponúka možnosť priamo byť v prostredí, ktoré práve vytvárate. Vďaka špeciálnym okuliarom a ovládačom môžete umiestniť seba samého do 3D sveta a manipulovať objektmi v ňom, zväčšovať ich, premiestňovať, meniť nastavenie svetiel a množstvo ďalšieho.

Sledovať videá s ľuďmi, ktorí takto modelujú 3D svet, je priam fascinujúce. Dobrou správou však je, že nejde o žiadne sci-fi alebo prototypy, ale o čosi, čo môžete vyskúšať aj vy doma. Je, samozrejme, potrebné mať niektorý zo skutočných headsetov virtuálnej reality, napríklad Oculus Rift alebo HTC Vive. V spojení s mobilným telefónom uloženým v krabicovom Google Cardboard táto technológia zatiaľ nefunguje, avšak vieme si celkom dobre predstaviť, že raz sa objaví aj v moderných smarfónoch.

Zdroj: Epic's Nick Donaldson Demo's Unreal Engine's VR Editor (youtube.com)

Predpokladáme, že ak sa táto technológia rozšíri medzi bežných spotrebiteľov, môže mať výrazný vplyv na spôsob, akým sa napríklad deti hrajú s počítačmi. Namiesto sedenia na stoličke s očami prilepenými k monitoru a s rukami na myši a klávesnici by stáli, pohybovali sa a tvorili - hoci iba vo virtuálnom 3D svete. Jeden softvér, ktorý určite stojí za mienku, sa volá Tilt Brush a dajú sa pomocou neho robiť neuveriteľné kreácie, s trochou úsilia dokonca umelecké diela.

Zdroj: Artist painting in VR - HTC Vive & Tilt Brush (youtube.com)

V spojení s inými pokrokovými technológiami, napríklad 3D tlačou, by potom mohli svoje diela aj zhmotniť. To je však už trocha sci-fi, na ktorého zreálnenie si budeme musieť nejakú chvíľu ešte počkať...


ODPORÚČAME AJ:
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Skutočný Ironman bude pravdepodobne hendikepovaný. Prečo?
Google Impact Challenge: 72 hodín pre dobro ľudstva

Komentáre