Zdravie

Ľudí s depresiami pribudlo; ako pandémia ovplyvnila psychické zdravie?

"Pozrite si výber udalostí spojených s duševným zdravým v roku 2020."

TASR, 29. decembra 2020 17:13
Ilustračné foto Foto: TASR

Pandémia nového koronavírusu sa podpísala aj na náraste problémov spojených s duševným zdravím.

TASR v tejto súvislosti uvádza výberovú chronológiu udalostí a aktivít spojených so starostlivosťou o duševné zdravie počas roka 2020.

18. januáraPodľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spácha každých 40 sekúnd samovraždu jeden človek, v Európe je to približne 150.000 a celosvetovo 800.000 ľudí. Samovražda je v niektorých európskych krajinách vedúcou príčinou úmrtia v kategórii mladých ľudí medzi 15. až 24. rokom života.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


13. februára – Hudobní producenti predstavili projekt 16 Hz, teda 40-minútovú skladbu, ktorá pomáha zlepšovať koncentráciu pri učení. "Komunikácia neurónov vytvára mozgové vlny, ktoré sa dajú odmerať. Pri úplnom uvoľnení je to 10 Hertzov (Hz), pri nervozite aj 40. Ak sa mozog dobre sústredí, zodpovedá jeho aktivita práve 16 Hz," vysvetlil kreatívny riaditeľ projektu Róbert Slovák.



9. marca – S neistotou v novej epidemiologickej situácii sa ľudia začali obracať aj na online linku dôvery IPčko.sk. Zaznamenala viac ako 700 kontaktov, v ktorých bolo aspoň raz spomenuté slovo korona. Podľa psychológov z online poradne začal narastať tlak a obavy ľudí o vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť blízkych. Ľudia sa tiež pýtali, ako zvládnuť rodinné vzťahy v karanténe a ako riešiť konfliktné situácie.

Na snímke psychológ a programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro, archívne foto. Foto: TASR - Jakub Kotian


26. marcaIniciatíva Kto pomôže Slovensku rozšírila svoje aktivity o službu psychologickej poradne pre zdravotníkov aj verejnosť. Ako informovala Michaela Lukovičová z iniciatívy, situácia spojená s pandémiou dolieha rovnako na zdravotníkov, ktorí sú denne vystavení riziku, ale aj na bežných ľudí, ktorí sú izolovaní.

30. marca – Mesto Žilina otvorilo Centrum dobrovoľníckej psychologickej podpory, ktoré má pomôcť ľuďom zvládnuť aktuálne udalosti v súvislosti so šírením sa nového koronavírusu. Na telefonickej linke 0908 453 842 poskytuje Žilinčanom pomoc vyše 20 psychológov počas pracovných dní od 8. do 17. hodiny.

9. apríla – Občianske združenie (OZ) Červený nos Clowndoctors, Liga za duševné zdravie (LDZ), Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) a Via Iuris spustili spoločnú kampaň S rozvahou, aby ľuďom pomohli zvládnuť situáciu spojenú s pandémiou a nepristupovať k nej s panikou ani ľahostajnosťou. Návštevníci webovej stránky www.srozvahou.sk majú k dispozícii informácie a odpovede na aktuálne otázky.

Na archívnej snímke zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Foto: TASR Marko Erd


14. apríla – Mesto Bratislava začalo radiť obyvateľom, ako si v čase pandémie zachovať duševnú pohodu. Pezinok pre svojich obyvateľov ponúkal prostredníctvom občianskeho združenia Prevencia AD možnosť bezplatného psychologického poradenstva. Psychologické poradenstvo cez telefón a e-mail začala poskytovať aj ambulancia klinickej psychológie nemocnice vo Svidníku.

24. apríla – Psychológovia zo siedmich okresov Prešovského kraja začali poskytovať odbornú pomoc jeho obyvateľom. Vďaka linkám psychologicko-sociálnej pomoci mohli občania rýchlejšie prekonať obdobie samoty počas koronakrízy. Pomoc pri zachovaní duševného zdravia v čase pandémie nového koronavírusu poskytovala cez telefón aj psychologická ambulancia michalovskej nemocnice.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


30. apríla – Situácia súvisiaca s pandémiou zvýšila počty ľudí s úzkostnými stavmi a panickými atakmi. Verejnoprávna televízia preto v spolupráci s Ligou za duševné zdravie pripravili novú reláciu Ako sa máte? - Čo sa dnes vraví o duševnom zdraví, v ktorej odborníci radia, ako zvládnuť problémové situácie vyvolané pandémiou.

19. májaNa Slovensku trpí depresiou viac ako 300.000 ľudí a každý rok pribúda takmer 15.000 nových pacientov. Celkové náklady na starostlivosť o pacientov s depresiou na Slovensku prevyšujú 71 miliónov eur, uviedla štúdia Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce (VŠZaSP) svätej Alžbety v Bratislave, zverejnená na stránke www.bezdepresie.sk. Depresia podľa WHO patrí medzi najčastejšie príčiny práceneschopnosti vo svete.

19. júna – Takmer polovica Slovákov zažívala počas obdobia pandémie nového koronavírusu depresívne pocity. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?". Iniciovali ho prieskumná spoločnosť MN FORCE, agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Na archívnej snímke sprava predsedníčka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor psychológia Katarína Jandová počas tlačovej konferencie k výsledkom prieskumu Ako sa máte, Slovensko? V Bratislave 19. júna 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian


20. augusta – Odborníci rokovali o reforme starostlivosti o duševné zdravie, ktorú v polovici júla ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva SR ako jednu zo svojich priorít. Jej súčasťou má byť zriadenie nadrezortnej komory psychológov a nový zákon o psychologickej činnosti a psychoterapii.

6. októbraSlovenský pacient čaká priemerne dva až tri mesiace na pomoc psychiatra, ktorý sa mu potom venuje zhruba 13 minút. Poukázala na to Liga za duševné zdravie (LDZ). Čiastočným riešením je pomoc Linky dôvery Nezábudka, ktorej však chýbajú financie. Je k dispozícii bezplatne 24 hodín sedem dní v týždni. Len počas septembra prijala 1200 volaní.

Na archívnej snímke zľava autor kampane Mark BBDO Vlado Slivka, riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut, psychiater Peter Breier a psychiatrička Natália Kaščáková počas tlačovej konferencie Ligy za duševné zdravie na tému – Financovanie duševného zdravia na Slovensku a lepší prístup k starostlivosti o duševné zdravie 6. októbra 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian


10. októbra – Pandémia negatívne ovplyvnila duševné zdravie veľkej skupiny obyvateľstva. Počet ľudí, ktorí vyhľadávajú odbornú pomoc, prudko narastá, zhoršuje sa i stav stabilizovaných pacientov. Povedal to prednosta I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Jozef Dragašek pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Za ostatných osem mesiacov prudko narástol počet úzkostných porúch.

– Ambulantní psychiatri v roku 2019 vyšetrili celkovo 393.920 pacientov, z toho 228.049 žien a 165.871 mužov. V porovnaní s rokom 2018 to predstavuje nárast o 2,6 percenta. V psychiatrických ambulanciách sa v roku 2019 uskutočnilo viac ako 1,87 milióna vyšetrení s diagnostikovanou psychickou poruchou.

Ilustračná snímka. Modré nezábudky ako symbol duševného zdravia. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


12. októbra – Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) pripravila v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR, študentskými spolkami a organizáciami týždeň duševného zdravia. Počas neho s odborníkmi vysvetľovala témy súvisiace s duševným zdravím a jeho prepojením na vzdelávanie.

14. októbra – Duševné zdravie je podľa Slovenskej psychiatrickej spoločnosti (SPsS) na Slovensku dlhodobo podceňované. Aj preto sa spoločnosť počas mesiaca duševného zdravia rozhodla usporiadať online tolkšou. Podľa WHO sa až 80 percent ľudí hanbí priznať, ak trpí psychickou poruchou.

14. novembra - V poštových schránkach a aj na webovej stránke zdravazupa.sk našli obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) magazín s informáciami a praktickými radami, ako zvládnuť pandémiu ochorenia COVID-19 v dobrom fyzickom i duševnom zdraví. K dispozícii je aj v slovensko-maďarskej verzii.

Titulná strana magazínu Zdravá župa. Foto: Screenshot zo zdravazupa.sk




Komentáre