Zdravie

Leto s deťmi: Polovicu zranení detí spôsobujú pády pri hre a športe

"Deti a mladí vo veku 0 až 24 rokov musia byť najčastejšie ošetrení a hospitalizovaní v nemocnici pre poranenie hlavy. Až polovica zranení sa stane doma alebo v blízkosti domu."

Webmagazin.sk/Iva, 17. júla 2020 10:33
Ilustračné foto Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ohrozujú deti najviac pády. V roku 2018 bolo hospitalizovaných 16 516 detí a mladých do 24 rokov. Z toho až približne polovica hospitalizácií bola zapríčinená pádom. Údaje NCZI ukázali, že najčastejšie bývajú deti hospitalizované s úrazom hlavy. Najčastejšie sa pritom zrania pri hrách alebo športoch, ktorým počas prázdnin venujú viac času.

Deti a mladí ľudia vo veku od 0 do 24 rokov museli byť najčastejšie ošetrení a hospitalizovaní v nemocnici pre poranenie hlavy. U dievčat je to väčšinou vonkajšie poranenie hlavy a u chlapcov zase vnútrolebečné poranenie. Chlapci mali pomerne často aj zlomeniny pleca a ramena, dievčatá povrchové́ poranenia brucha, drieku a panvy. Zo štatistík tiež vyplýva, aké je najčastejšie poranenie pri deťoch a mladých spôsobené pádom. U chlapcov je to zlomenina predlaktia, u dievčat poranenie hlavy.

Na zvýšené riziko úrazov upozorňuje aj Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ), podľa ktorého sa až polovica detských zranení stane doma alebo v blízkosti domova. ÚVZ preto zverejnil tipy, ako čo najefektívnejšie predísť zraneniam detí.

Tipy proti domácim úrazom:


- zabezpečte okná zábranou proti pádu,
- kontrolujte, či sú okná dobre zatvorené,
- nenechajte dieťa bez dozoru na balkóne,
- sklenené výplne dverí zabezpečte bezpečnostnou fóliou,
- na elektrické zásuvky dajte bezpečnostné chrániče,
- neprelievajte zdraviu škodlivé prípravky do plastových fliaš,
- nedovoľte dieťaťu manipulovať s vreckom alebo taškou z umelej hmoty, mohlo by si ju natiahnuť na hlavu
- zásuvky s nožmi a príbormi zabezpečte, aby ich dieťa nemohlo otvoriť,
- zabráňte tomu, aby sa dieťa dostalo k zápalkám, zapaľovačom, nožom, chemikáliám, horľavinám, liekom, zbraniam a iným predmetom, ktoré by ich mohli poraniť,
- zabráňte tomu, aby malo dieťa prístup k rebríku a otvorom na strechách.

Tipy proti úrazom vonku:


- nepreceňujte schopnosti dieťaťa, vyberajte preňho aktivity primerané veku,
- pri bicyklovaní dajte dieťaťu bezpečnostnú vestu a prilbu, pri korčuľovaní aj chrániče na zápästia, lakte a kolená,
- ak je to možné, športujte na miestach so slabou premávkou, ideálne na cyklistických chodníkoch,
- pri plávaní, hrách vo vode a s vodnými atrakciami dieťa nenechávajte ani na chvíľu bez dozoru dospelého, rovnako tak aj na trampolínach a nafukovacích atrakciách (hrady, preliezačky, kĺzačky...),
- dohliadnite na to, aby sa dieťa nehralo blízko vodnej plochy a cesty, pretože malé deti nevedia dobre odhadnúť rýchlosť a blízkosť auta, ani zhodnotiť dopravnú situáciu.
Zdroj: NN SR

Komentáre