Zdravie

Tieto sprievodné javy migrény znamenajú riziko mŕtvice

"Bolesť hlavy, nevoľnosť, neschopnosť sústrediť sa... Migréna znepríjemňuje život, no predstavuje aj vážnejšie riziká."

TASR, 2. marca 2016 8:00
Foto: TASR
Trpiaci migrénou, ktorých problémy sú sprevádzané príznakmi, ako sú svetelné záblesky, slepé škvrny alebo mravčenie v tvári, majú väčšie riziko, že ich postihne mozgová príhoda spôsobená krvnou zrazeninou. A to až 2,4-krát!

Nie je mŕtvica ako mŕtvica


Ischemická mozgová cievna príhoda nastáva, keď zrazenina upcháva cievy a prerušuje prietok krvi do mozgových buniek. Sú oveľa častejšie, než náhle krvácanie do mozgu. Súvislosť s migrénami objavili vedci z University of California, keď sledovali 13 000 pacientov po dobu 25 rokov. Zistili, že mŕtvica postihuje ľudí podstatne mladších, než je bežné – teda tých trpiacich migrénami.

Mŕtvica v mladšom veku znamená, že zdravotné postihnutie a strata produktivity nastane oveľa skôr v živote a teda ovplyvní väčšiu časť života, vo vyššom veku sa následky dokonca stupňujú. Výskum odhalil, že ľudia s migrénou trpiaci vyššie uvedenými sprievodnými javmi, majú vyššie riziko na kardio-embolickú mŕtvicu. Jedná sa o typ ischemickej cievnej mozgovej príhody spôsobenej zrazeninou, ktorá sa vytvorí v srdci, uvoľní sa a následne putuje do mozgu.

Okrem toho títo ľudia majú až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť na trombotickú mŕtvicu, kde sa vyvinie zrazenina v upchatej časti cievy dodávajúcej krv do mozgu. Neobjavili však žiaden súvis s takouto migrénou a ischemickou cievnou mozgovou príhodou spôsobenou upchatím malých tepien, ktoré dodávajú krv do hlbokých mozgových štruktúr. Známa je ako lakunárna mozgová mŕtvica.

Neprehliadajte príznaky


Migrény sú známe tým, že menia krvné cievy v mozgu. Čoraz väčší výskyt mŕtvice spôsobenej krvnými zrazeninami v srdci alebo krvných cievach zásobujúcich mozog naznačuje, že migréna tiež ovplyvňuje krvné cievy v srdci a krku. To je dôvod, prečo vedú k týmto špecifickým podtypom cievnej mozgovej príhody.

Ak teda lekári chcú ochrániť ľudí s migrénami pred mŕtvicou, je dôležité vedieť, aké typy im hrozia. Pri migrénach teda treba prebrať aj takéto zdravotné riziká s lekárom. Migréna totiž postihuje mnoho ľudí a 20 až 30 percent z nich zažíva svetelné záblesky alebo mravčenie v prstoch predtým, než začne. Netreba nad tým len mávnuť rukou, veď migréna môže znamenať smrteľné riziko.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Ľudia vyliečení z eboly môžu trpieť dlhodobými mozgovými problémami
Prečo vás niečo tiež svrbí a prečo aj vy priberáte
Je jačmeň nové superjedlo?
Takto deti vplývajú na vaše zdravie

Komentáre