Zdravie

Prečo vás niečo tiež svrbí a prečo aj vy priberáte

"Chyby sú chytľavé, ale existujú aj iné typy správania, reakcie a vlastnosti, ktoré môžete pochytiť od ostatných."

Zuzana Lobotková, 29. februára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Vedci z University of Wisconsin uviedli, že ak sa usmievate, svet sa usmeje tiež. Ide o empatiu, základný ľudský pud sebazáchovy a vrodenú snahu vyskúšať a pochopiť cudzie emócie alebo správanie. Možno ste to už zažili – pri pohľade na zimomriavky na rukách niekoho iného vám ostalo chladno, alebo vás začala svrbieť pokožka, keď sa niekto začal škriabať.

Doktor Neil Harrison, neuropsychiater z lekárskej fakulty, vysvetľuje: „Ľudia sú hlboko sociálne bytosti a mnoho ľudských úspechov je výsledkom našej schopnosti pracovať spoločne, čo by bolo ťažké, keď sme neboli schopní rýchlo sa do seba vcítiť a predvídať myšlienky, pocity a motivácie. Napodobňovanie inej osoby nám pomáha vytvoriť vnútorný model ich fyziologického stavu, ktorý môžeme použiť, aby sme lepšie pochopili ich motiváciu.“

Medzi takto „chytľavé“ prejavy patrí aj zívanie. A čím empatickejší sme, tým skôr budeme zívať tiež. Takéto reakcie sú výraznejšie u žien. „Ženy sú všeobecne viac empatické s ostatnými ženami. Majú výchovné inštinkty a tendenciu držať sa pohromade, s rodinou a priateľmi. Zívanie je reakcia vyjadrujúca túto empatiu,“ vysvetľuje doktor Nick Neave, evolučný psychológ na University of Northumbria.

Svrbí vás to?


Podobné je to aj so škriabaním sa. V roku 2011 dermatológovia na Wake Forest University School of Medicine v Severnej Karolíne zistili, že sledovanie videa, kde sa niekto iný škriabe, stačilo na vyvolanie svrbenia. A čo viac, keď účastníci k tomu dostali pár kvapiek histamínu - látky, ktorá môže vyvolať svrbenie - na určitom kúsku kože, stále sa škriabali aj na náhodných častiach tela, čo naznačuje, že nereagovali na skutočné svrbenie.

Môže to byť spôsobené tým, že svrbenie je hlboko zakorenená obranná reakcia. Pravdepodobne siaha až do doby jaskynných ľudí, ktorí mali problémy s roztočmi. Byť naladený na správanie iných ľudí môže mať skutočný fyzický vplyv na naše telo. Byť okolo ľudí, ktorí sú v strese, napríklad zvyšuje naše vlastné hladiny stresových hormónov.

Stres je nákazlivý, čo vedci dokázali aj pri pokusoch. Požiadali skupinu ľudí, aby vykonávali stresové úlohy, ako je rozprávanie na verejnosti, pričom ich pozorovala druhá skupina. Vedci merali hladinu stresového hormónu kortizolu ľudí plniacich úlohy, aj u pozorovateľov. Zistili, že stresová reakcia u svedkov bola úmerná tej u rečníkov.

Kilá sa nabaľujú


Možno vás prekvapí, koľko ľudí okolo vás môže svojou váhou ovplyvniť tú vašu. V štúdii vedci sledovali 12 000 ľudí. Zistili, že ak sa jeden človek stane obéznym, jeho najbližší majú o 57 percent vyššiu pravdepodobnosť, že priberú na váhe. Mohlo by sa zdať, že je kvôli rovnakému životnému štýlu a strave, ale iné výskumy naznačujú, že pohľad na ľudí s nadváhou ovplyvňuje, koľko toho zjeme.

Výskumníci z University of Colorado ukázali dobrovoľníkom fotografie ľudí s nadváhou, normálnou hmotnosťou, alebo neutrálne obrazy ako strom. Potom ich požiadali, aby si z taniera vzali aspoň jednu sušienku. Tí, ktorí videli obrázky obéznych ľudí, zjedli sušienok viac.

Dokonca aj hrubosť je nákazlivá, čo zistili švédski vedci, ktorí sledovali 6000 ľudí v ich práci – v kanceláriách, hoteloch a reštauráciách. Ak bol nadriadený hrubý ku kolegovi, ten bol hrubý k iným ľuďom. Vedci tvrdia, že to nie je kvôli ovplyvňovaniu nálady, ale skôr ide o akési schválenie nepríjemného správania.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Vitamín D v priebehu tehotenstva chráni dieťa pred alergiami
Odborníci nie sú spokojní s trendom stravovania detí a mládeže
Environmentálny hluk: Takto negatívne vplýva na vaše zdravie
Šesť prekvapivých príznakov srdcových ochorení
Toto by ste mali vedieť o migréne

Komentáre