Zdravie

Vitamín D v priebehu tehotenstva chráni dieťa pred alergiami

"To, že vitamín D reguluje imunitný systém, je už dávno známe. Vedci sa teraz snažia odhaliť jeho schopnosti pri ochrane pred astmou a alergiami."

Zuzana Lobotková, 22. februára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
A výsledky sa dostavili. Vyšší príjem potravín obsahujúcich vitamín D v tehotenstve znižuje riziko detskej astmy o 20 percent. Vedúci autor štúdie doktor Supinda Bunyavanich povedal: „Tehotné ženy majú otázky o tom, čo by mali jesť počas tehotenstva, a naša štúdia ukazuje, že je dôležité vziať do úvahy zdroj živín v matkinom jedálničku.“

Vitamín D je všeobecne známy ako slnečný vitamín - pretože ľudia sú vystavení jeho vysokým úrovniam zo slnka. Avšak, vitamín D možno tiež nájsť v rade potravín, napríklad v rybách, vajciach, mliečnych výrobkoch, hubách či obilninách.

Čo máte na tanieri?


Tím vedcov z Icahn School of Medicine v Mount Sinai hodnotil 1248 matiek a ich detí. Účastníci tejto štúdie boli sledovaní od prvého trimestra tehotenstva, kým deti dosiahli vek sedem rokov. Ženy, ktoré mali vyšší príjem potravín bohatých na vitamín D v priebehu tehotenstva, s menšou pravdepodobnosťou mali deti s rozvinutou alergiou.

Tieto ženy vypili každý deň dosť veľa mlieka alebo prijali adekvátne množstvo vitamínu D z iného zdroja potravy. Treba však poznamenať, že požitím vitamínu D cez vitamínové doplnky sa neznížilo riziko rozvoja alergie u detí.

Predchádzajúca štúdia skúmala D a alergie pri jednotlivých bodoch v čase. Ale súčasná štúdia komplexne hodnotí hladiny vitamínu D na niekoľkých miestach - napríklad počas tehotenstva, pri pôrode a v školskom veku. Doktor Bunyavanich sa vyjadril: „Táto štúdia môže ovplyvniť nutričné poradenstvo a odporúčania pre nastávajúce mamičky, aby zahŕňali potraviny bohaté na vitamín D do svojej stravy.“

Výsledkom napríklad je, že tehotné ženy by mali jesť ryby s mierou. Štúdia z Tohuku University v Japonsku zistila, že mastné kyseliny sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. Avšak, zatiaľ čo mierny príjem je prospešný, netreba to s rybami počas tehotenstva preháňať.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Environmentálny hluk: Takto negatívne vplýva na vaše zdravie
Šesť prekvapivých príznakov srdcových ochorení
Toto by ste mali vedieť o migréne
Stačí pár bobúľ hrozna na štíhly pás? Zistili sme, ako to je
Päť jedál, ktoré vo vás vyvolávajú hlad

Komentáre