Zdravie

Stačí pár bobúľ hrozna na štíhly pás? Zistili sme, ako to je

"Možno sa to zdá jednoduché – dať si denne pár bobúľ sladkého ovocia a schudnúť. Ako to vlastne funguje?"

Zuzana Lobotková, 8. februára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Konzumácia ovocia - predovšetkým jahôd a červeného hrozna - môže zabrániť obávanému priberaniu v strednom veku, a dokonca pomôcť schudnúť. A vraj stačí jedna porcia denne. Výhody pochádzajú z flavonoidov, čo sú prírodné látky, ktoré dodávajú ovociu a zelenine ich žiarivé farby a chuť. Tieto látky znižujú krvný tlak a cholesterol, čo znižuje riziko srdcových ochorení a rakoviny. Okrem toho, udržiavajú štíhlu líniu a posilňujú sexuálny život.

Chutne a štíhlo


Vedci z Harvardskej školy verejného zdravia sledovali 124 000 ľudí viac ako 24 rokov. Údaje čerpali od troch skupín s priemerným vekom 36, 47 a 48 rokov. Muži za jeden rok pribrali priemerne jedno kilo, ženy až dve. Ale tí, ktorí jedli najviac flavonoidov, si udržali zdravú váhu, alebo dokonca vykazovali mierny úbytok na váhe.

Flavonoidy sa vo výraznom množstve nachádzajú v hrozne, čučoriedkach, jahodách, čerešniach, černiciach, reďkovkách a čiernych ríbezliach. Iný typ flavonoidov, ktorý má vplyv na udržiavanie telesnej hmotnosti, sú v jablkách, slivkách a lesných plodoch. Flavonoly, chemické látky podobné flavonoidom, sa dajú nájsť aj v čaji, cibuli a jablkách. Nejde o zázračnú diétu, skôr o zdravé udržiavanie si váhy. V strednom veku je priberanie bežné, prináša však zvýšené riziko srdcových ochorení a cukrovky.

A ešte lepšie, flavonoidy v hrozne môžu tiež pomôcť vášmu sexuálnemu životu. U mužov v strednom veku, ktorí pravidelne jedli na flavanoidy bohaté potraviny, menej trápili problémy s erekciou. Antokyány, nájdené v červenom a modrom ovocí, ako sú jahody, a flavanony a flavóny, ktoré sa nachádzajú v citrusových plodov, sú v tomto prípade najužitočnejšie.

Stačí hľadať


Máme jesť päť porcií ovocia a zeleniny denne, ale niektoré druhy ovocia a zeleniny by mohli byť lepšie ako ostatné, najmä pokiaľ ide o udržiavanie hmotnosti. Odborníci sa domnievajú, že zlúčeniny môžu pomôcť tým, že znížia množstvo tuku, ktoré telo absorbuje z potravy, znížia chuť do jedla alebo zvýšia náš metabolizmus.

Zaujímavý je aj účinok flavonoidov na črevné baktérie. Môžu zmeniť typ mikróbov rastúcich v našich črevách, čo znamená, že jedlo sa metabolizuje inak a dosiahneme nižšiu hmotnosť. Tieto látky však nie sú všemocné. Ak budete jesť veľa nezdravých jedál, nepomôžu vám ani bobule hrozna.

Dôležité je vedieť, ako potraviny bohaté na flavanoidy konzumovať. Keď je to možné, vyberte si čerstvé miestne, sezónne suroviny, aby ste získali čo najviac zdravotných výhod. Varenie im napríklad tiež neprospieva – niektoré potraviny týmto procesom stratia až 80 percent flavanoidov. Neprospieva im ani grilovanie, krájanie či lúpanie, keďže sú často sústredené v šupke ovocia.

Vyberte si červené hrozno namiesto bieleho. Flavonoidy poskytujú farbu mnohým potravinám, tak je lepšie si vyberať plody sýtej farby. Pomôže vám aj pohár červeného vína, ktorému jeho farbu prepožičali práve tieto látky. Množstvo prospešných látok v jednom pohári je rovnaké ako v pol šálke malín.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?

Komentáre