Zdravie

Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu

"Chrípka je závažné, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré prebieha každoročne v epidémiách najmä v zime a na začiatku jari v chladnom počasí, keď narastá riziko podchladenia organizmu. "

TASR, 15. januára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Nízke teploty so sebou prinášajú aj zvýšený počet akútnych respiračných ochorení a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Uviedla to Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, podľa ktorej chrípka každoročne spôsobí na Slovensku niekoľko tisíc ťažkých komplikácií ako zápal pľúc, priedušiek, prínosových dutín, stredného ucha či neurologické ochorenia, z ktorých mnohé vyžadujú hospitalizáciu.

V epidémiách CHPO býva najvyššia chorobnosť u detí do 15 rokov, preto sú v detských kolektívnych zariadeniach veľmi dôležité preventívne opatrenia. „Je to hlavne časté a účinné vetranie - otvorenie okien dokorán cez každú prestávku. Ak je to možné, tak aj počas vyučovania treba vetrať ventilačným oknom, ale zabezpečiť tiež dokonalé vetranie počas upratovania a po skončení vyučovania. Denne treba dôsledne odstraňovať vlhkou utierkou s prísadou čistiaceho prostriedku prach, umývať podlahy a ostatné plochy vrátane radiátorov a kľučiek dverí,“ priblížila spôsoby prevencie vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová.

Upozornila tiež, že by sa nemalo zabúdať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí, zabezpečenie mydla, jednorazových papierových utierok, alebo vlastných uterákov. „Deti je potrebné naučiť pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po znečistení, napr. po kýchnutí, po použití WC, po kontakte so zvieraťom, pred jedlom, ale tiež vždy po návrate domov, po pobyte vo verejnom dopravnom prostriedku a podobne,“ dodala.

Chrípka je závažné, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré prebieha každoročne v epidémiách najmä v zime a na začiatku jari v chladnom počasí, keď narastá riziko podchladenia organizmu a ľudia sa viac zdržujú v uzatvorených priestoroch. „Jeho pôvodcom je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní. Veľké množstvo vírusu vylučovaného dýchacími cestami chorého a malá dávka vírusov potrebná na vyvolanie infekcie sú jednou z príčin rapídneho šírenia chrípky,“ podotkla Tolnayová.

Ľudia sa však podľa jej slov môžu nakaziť aj kontaktom s predmetmi kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest a následným dotykom svojich úst alebo nosa, napríklad pri podávaní rúk, použití uterákov, kľučiek od dverí a podobne.

ODPORÚČAME AJ:
Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Pozor na žltačku, môže začať ako obyčajná chrípka
Plánujete džúsový detox? Povieme vám, čo vás čaká

Komentáre