Zdravie

Plánujete džúsový detox? Povieme vám, čo vás čaká

"Začiatok nového roka je aj o predsavzatiach. Postavíte sa na váhu a ručička nie je tam, kde by ste ju chceli vidieť. Jedna z možností je vyskúšať džúsový detox."

Zuzana Lobotková, 8. januára 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Ide o detoxikačnú metódu, ktorá môže trvať od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov, v ktorých človek pije ovocné a zeleninové šťavy. Z nich získava živiny. Áno, len šťavy, žiadne jedlo. Niektorí ľudia tvrdia, že im takýto detox zlepšuje pleť, náladu aj zdravie. Lekári sú však skeptickejší. Najlepšie je na začiatok sa poradiť s lekárom, aby vás upozornil na nástrahy. Niečo vám však prezradíme aj my.


Váš metabolizmus sa spomalí


Akonáhle prestanete jesť dostatok potravín, ktoré majú naplniť vaše základné energetické požiadavky, váš metabolizmus sa spomalí. Pre väčšinu ľudí je hranica príjmu kalórií okolo 1200 kalórií za deň. „Vaše telo prejde do režimu ochrany, pretože nevie, kedy dostane ďalšie jedlo,“ hovorí odborníčka na výživu Ilyse Schapiro pre time.com. Pripomína, že aj keď obmedzenie príjmu kalórií vedie k zníženiu hmotnosti, ak trvá dlho, môže mať opačný účinok.

Môžete zistiť, čo vás trápi


Väčšina štiav telo vyčistí od mliečnych výrobkov, pšenice, lepku a fermentovaných potravín, môžete získať nový pohľad na to, či niektorá z týchto potravín nesedí vášmu telu. „Ich návrat do jedálničky môže pomôcť určiť, ktoré potraviny spôsobujú problémy,“ hovorí dokror Woodson Merrell, predseda oddelenia integratívnej medicíny z Beth Israel Medical Center.

Budete citliví na nízke teploty


Zatiaľ nás zima ktovieako nepotrápila, ale už prichádza. Zima nie je ideálny čas na skúšanie džúsového detoxu, pretože mnoho ľudí skôr vyhľadáva teplé jedlá a nápoje, ktoré majú udržať telesnú teplotu aj v chladných mesiacoch. Predstavte si to, keď je vonku pod nulou, horúci čaj na chudnutie môže byť lepšou voľbou ako za studena lisovaná šťava.

Mohli by ste stratiť iskru


Keď prijímate len ovocné a zeleninové šťavy, dochádza k poklesu množstva kalórií. Telo potrebuje dostatok kalórií, ktoré majú byť použité ako energia pre normálne telesné funkcie. Bez dostatku pravidelne prijímaných kalórií a energie môžete pociťovať slabosť, bolesti hlavy alebo nízku hladinu energiu.

Kofeínový absťák


Ak ste plne odhodlaní dodržiavať detox, musíte sa zbaviť aj kofeínu. A aj keď pijete len jednu šálku kávy denne, zbavenie sa kofeínu môže znamenať bolesti hlavy, podráždenosť a problémy s koncentráciou. Dokonca, aj keď si myslíte, že budete mať iný druh energie z pitia štiav, nedá sa to porovnať s tým, ako vaše telo reaguje na kofeín.

Pokles hmotnosti vody


Dostatok vody je uzavretý vo svaloch s glykogénom. Keď budete držať nízkokalorickú diétu, môžete použiť aj tieto zásoby glykogénu, a tak stratíte váhu vody. Nadšenie je však len dočasné. Váhu vody naberiete späť, keď sa vrátite k bežnej strave. Je to skôr dobrý spôsob, ako sa rýchlo zbaviť nafúknutého brucha.

Môžete cítiť závrat


Či už sú vyrobené z ovocia alebo zeleniny, šťavy, ktoré pijete na vyčistenie, obsahuje vysoké množstvo cukru. To spôsobí, že vaše telo produkuje inzulín rýchlejšie, takže hladinu cukru v krvi klesne. Následkom sú závraty a pocit slabosti.

Vaša pokožka môže rýchlejšie starnúť


Keď stavíte na nízkokalorickú diéta, voda uložená vo svaloch zmizne tiež, čo spôsobí vysušenie pleti. Kľúčom je rovnováha. Dlhý džúsový detox pokožku vysušuje a vedie k jej starnutiu, práve z dôvodu nedostatku esenciálnych mastných kyselín. Takže určite by ste nemali takýto detox skúšať dlhodobo.

Pokojnejšie chute


Hoci šťavy v skutočnosti nezmenšia žalúdok, dočasné obmedzenie stravy váš žalúdok upokojí. Výsledkom je, že sa budete cítiť sýty aj pri menších porciách potravy než obvykle. To môže poskytnúť výraznú psychologickú podporu, ktorú niektorí ľudia potrebujú, aby mohli zmeniť svoje stravovacie návyky a začali s chudnutím.

Vaše vlasy a nechty neporastú


Keď pijete detoxikačné šťav, nejete stravu, ktorá obsahuje všetky živiny. To bude prinášať následky, pričom jedna zo zmien, ktoré si všimnete ako prvé, je spomalenie rastu vlasov a nechtov. Bielkoviny, tuky a sacharidy. Potrebujeme všetky tieto skupiny živín, aby ste mali zdravú kožu, vlasy a nechty. Takže s džúsovým detoxom radšej opatrne.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sa stane s vaším telom, keď prestanete cvičiť
Odkladanie materstva je lepšie pre vaše zdravie
Strach z lekárov má svoje korene už v detstve. Vieme, ako mu predísť
Bude z kávovej múky nová superpotravina? Zistili sme, ako to je

Komentáre