Zdravie

Odkladanie materstva je lepšie pre vaše zdravie

"Starnutím sa znižuje šanca žien na to, že otehotnejú. No v súčasnosti je bežné, že ženy si zakladajú rodinu až okolo tridsiatky."

Zuzana Lobotková, 4. januára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Kariéra, finančná situácia a túžba po zážitkoch. To sú často dôvody, ktoré u žien odďaľujú túžbu po deťoch. Vedeli ste však, že ženy, ktoré majú deti až po 25-tom roku života, sú v štyridsiatke zdravšie, než mladšie mamičky? Naopak ženy, ktoré rodia svoje prvé dieťa vo veku medzi 15-tym a 24-tým rokom života trápi v strednom veku viac problémov.

Kedy otehotnieť?


Výskum pochádza z USA, kde v súčasnosti až tretina prvorodičiek má od 20 do 24 rokov. Doktorka Kristi Williamsová, spoluautorka štúdie a profesorka sociológie na Ohio State University, povedala: „Treba sa znepokojovať nad tým, že ženy, ktoré rodia začiatkom dvadsiatky, môžu čeliť viac zdravotným problémom, keď dosiahnu stredný vek.“

Štúdia analyzovala dáta 3348 žien, ktoré sa zúčastnili národného prieskumu dĺžky života. Každá zo žien porodila vo veku medzi 15 a 35 rokov. Od roku 1979 do roku 2008. Keď mali 40 rokov, mali zhodnotiť svoje zdravie na stupnici od veľmi zlé po vynikajúce. Šlo o ženy, ktoré mali deti vo veku 15-19 rokov, 20-24 rokov a 25-35 rokov. Práve posledná skupina v štyridsiatke hlásila lepšie zdravie, než prvé dve.

Ženy v najmladšej a strednej skupine mali podobné výsledky. Predpoklad teda je, že s materstvom sa kvôli zdraviu oplatí čakať. Aspoň pokiaľ ide o zdravie matky. Výskumníci však zdôraznili, že štúdia je špecificky zamerané na ženy, ktoré sa narodili v skorých 60-tych rokoch, a že niektoré faktory sa zmenili pre neskôr narodené ženy zmenili.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú
Morské riasy a huby ako prevencia rakoviny kože?
Ako dobrá pamäť zvyšuje riziko demencie?

Komentáre