Zdravie

Bude z kávovej múky nová superpotravina? Zistili sme, ako to je

"Koľkí z vás začínajú deň so šálkou kávy v ruke? Káva už nie je odsudzovaná ako škodlivý nápoj, dokonca telu dodáva antioxidanty."

Zuzana Lobotková, 1. januára 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Káva v tekutej podobe je dostatočne populárna, no získa si obľubu aj vo forme múky? Nový spôsob praženia kávových zŕn dokáže zvýšiť hladinu antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji s rakovinou a srdcovými ochoreniami. Ide o kyselinu chlorogenovú, ktorá pomáha modulovať metabolizmus cukru, kontroluje krvný tlak a má vplyv na spomínané ochorenia.

Nie na pitie


Kávové zrná pražené po kratšiu dobu a pri nižších teplotách si v sebe udržia viac cenného antioxidantu. Konkrétne je to 10 minút pri teplote 145 stupňov Celzia. Múka vyrobená z takýchto zŕn môže byť použitá buď ako zložka potravín alebo prírodný doplnok. To je určite potešujúce najmä po zverejnení štúdií z Harvardskej univerzity, podľa ktorých pitie troch až piatich šálok denne znižuje riziko predčasného úmrtia o 15 percent.

Káva sa tradične praží pri teplote cez 200 stupňov a to desať až pätnásť minút. Tým hladina prospešného antioxidantu klesá, vraj až o 50 percent. Ale pri pomalom pečení hladina sotva poklesla, a to kyselina chlorogenová tvorí desať percent hmotnosti zŕn. Ak sa pýtate, prečo sa z takýchto zŕn nerobí káva, odpoveď je jednoduchá. Nie je na to vhodná, pretože nemá dostatočne rozvinutú chuť.

Napiekli by ste z nej?


Doktor Dan Perlman z týchto zŕn pomocou studeného a chemicky upraveného kvapalného dusíka vyrobil múku. Takto bola chránená pred oxidáciou. Múka má chuť po orechoch, jemnú a príjemnú. Je možné ju zmiešať s bežnou múkou a použiť na pečenie, vhodná je aj do raňajkových cereálií, sladkých tyčiniek, do polievok na zahustenie a podobne.

Na trhu už sú potravinové doplnky zo zelených kávových zŕn, no existuje len málo podporných výskumov, ktoré by potvrdili ich vplyv na chudnutie a boj proti obezite. Kyselina chlorogenová má však prínos pre zdravie potvrdený. Výroba takejto múky je dokonca lacnejšia ako výroba extraktu zo zelených zŕn.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Morské riasy a huby ako prevencia rakoviny kože?
Ako dobrá pamäť zvyšuje riziko demencie?
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú

Komentáre