Zdravie

Toto sa stane s vaším telom, keď prestanete cvičiť

"Nenechajte sa odradiť svalovou únavou, pretože vaša snaha vyjde navnivoč."

Tomáš Kušnír, 7. januára 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Aj vy ste si ako novoročné predsavzatie stanovili pravidelné cvičenie? Predstavu o ideálnom dni, ktorý začne v posilňovni, je niekedy ťažké uskutočniť. Ak sa vám to však podarilo a začali ste sa hýbať, nemali by ste prestať. Na vašom tele to môže totiž zanechať viacero fyzických zmien, ktoré však nemusíte pocítiť ihneď.

Svaly


Veľkou motiváciou cvičiť je okrem zdravého životného štýlu aj nárast svalovej hmoty. Okrem sily môžete získať flexibilitu a lepšiu koordináciu svalov. Ak ale prestanete s cvičením, stratíte bunky, ktoré premieňajú kyslík na energiu. Postupne sa vám spomalí metabolizmus a pri najbližšom vážení sa nebudete stačiť čudovať. Kde sa nabrali tie kilá?

Srdce


Vedeli ste, že krvný tlak je vyšší práve v dňoch, keď necvičíte a nie ste v pohybe? V prípade, že vaším jediným cieľom je zhodiť nejaké to kilo po vianočných sviatkoch, s cvičením ani nezačínajte. Ak dáte zbohom návštevám fitnescentra, krvný tlak sa vráti do tej istej hladiny ako predtým. Dokonca vám hrozí srdcový infarkt, ktorého riziko zvyšuje to, keď začnete znovu cvičiť. Chcete sa opäť dostať do formy? Neprežeňte to s cardio cvikmi, začnite pomaly.

Mozog


Pocit, keď sa z tela vyplavujú endorfíny – hormóny šťastia, je pre mnohých ľudí na nezaplatenie. Je to tak. Pohyb sa rovná dobrej nálade, pozitívnym myšlienkam a celkovej spokojnosti. Podľa portálu powerofpositivity.com s odvolaním na Centrum pre kontrolu chorôb pravidelné cvičenie dopomáha k formovaniu schopnosti učiť sa a rozmýšľať. Máte zlý spánok? Pravidelné cvičenie je pre vás riešením. Okrem toho však znižuje riziko depresie a v neposlednom rade pocítite zmenu aj v pamäti. Náhla stopka vám naozaj môže uškodiť a pozitívnu náladu vystrieda depresia a nechuť. Práve aktivity spojené s pohybom vám pomôžu a zabezpečia rôzne výhody. Stačí polhodinka.

ODPORÚČAME AJ:
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú
Morské riasy a huby ako prevencia rakoviny kože?
Ako dobrá pamäť zvyšuje riziko demencie?

Komentáre