Zdravie

Toto by ste mali vedieť o migréne

"Bežní vinníci, ako je káva, čokoláda a syry, nemusia byť zakaždým za nepríjemnou migrénou. "

Zuzana Lobotková, 7. februára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/ AP
Tí, ktorí často trpia migrénami, dostávajú rady, aby sa vyhli spúšťačom – čokoláde, mliečnym výrobkom a podobne. Ide však o potraviny, ktoré vás môžu pred bolesťou hlavy aj ochrániť. Lekári to zistili, keď tri mesiace sledovali 150 ľudí trpiacich na migrény.

Spúšťač alebo liek


Čokoláda bola spúšťačom len v desiatich prípadoch. V štrnástich prípadoch však naopak spôsobila znížené riziko migrény. Kofeín spôsobil problém u troch ľudí, zabránil mu u 32 dobrovoľníkov. Za spúšťač sa považuje aj tyramín, látka nachádzajúca sa v niektorých syroch, ktorý spôsoboval migrénu 13 ľuďom, pomáhal však 14.

Zaujímavé je, že cibuľa taktiež spôsobovala migrény, a to 14 ľuďom a len 4 pomáhala. Spúšťače lekári odhalili pomocou digitálnej pomôcky, ktorá dokáže identifikovať faktory spôsobujúce migrénu. Dokázali tak aj vylúčiť látky, ktoré na problém vplyv nemali. Doktor Seymour Diamond povedal, že výsledky zdôrazňujú dramatické rozdiely medzi jednotlivcami, ktorí trpia migrénami.

Imunitný systém, čo môže byť chránič pred migrénou, je niekedy dostatočne stimulovaný pomocou spúšťačov, ako je napríklad čokoláda. Spúšťač sa tak stane látkou, ktorá vás ochráni. Bolesti väčšinou štartuje kombinácia viacerých podnetov, takže problém je naozaj komplexný. Napríklad niektorí ľudia majú migrény, keď sú v strese, zatiaľ čo iní žiadnu bolesť hlavy pri strese nepociťujú. Tá prichádza, keď stres pominie.

Trpíte aj vy?


Rovnako ako silné bolesti hlavy, migrény môže zahŕňať aj citlivosť na svetlo a hluk, problémy so zrakom, nevoľnosť a zvracanie. Postihnutí majú niekedy problémy s rečou a sústredením, sú zmätení, vyskytujú sa u nich depresie (a to až trikrát častejšie, než u ľudí bez depresií) a podobne. U žien sa migrény stupňujú, ako sa blížia k menopauze, a to kvôli hormonálnym zmenám v tele.

Vedci zistili, že ženy, ktoré už mali skúsenosti migrény, majú riziko zvýšené o 60 percent, ako sa blíži menopauza. Nízke hladiny estrogénu a progesterónu sú s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou. Na vine môže byť aj nadužívanie liekov. Iné štúdie odhalili, že prebytok voľných radikálov, čo sú korozívne molekuly produkované našimi telami pri spracovaní kyslíku, stoja za mnohými prípadmi bolesti hlavy. Prebytok vytvára v tele nerovnováhu, ktorá sa nazýva oxidačný stres. Antioxidačná ochrana vtedy v tele nie je dosť silná, aby odrazila útok voľných radikálov.
Hoci sú zistenia pomerne pestré, a spúšťačov migrény je mnoho, vedci tvrdia, že by im to malo pomôcť nájsť liek na migrénu. A to takého, ktorý by bol na užívanie rovnako jednoduchý, ako vitamíny.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Kráľova Lehota je rodiskom významných osobností
Môže vám sóda bikarbóna zachrániť život?
V Amsterdame otvorili prvý hotel pre hráčov počítačových hier
Rodičia by mali dávať pozor, čo deti zverejňujú na sociálnych sieťach

Komentáre