Zdravie

Môže vám sóda bikarbóna zachrániť život?

"Používate ju pri varení, no viete, že jej miesto je aj inde? Dokonca vraj zachraňuje životy. Obyčajná sóda bikarbóna."

Zuzana Lobotková, 1. februára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu, čo je látka, ktorá sa nachádza v jedlej sóde, majú o 24 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Doktorka Kalani Raphaelová z univerzity v Utahu pre dailymail.co.uk povedala: „Zistili sme, že vo všeobecnosti zdraví starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu mali vyššie riziko predčasného úmrtia.“

Obličky a pľúca spolupracujú zmenou hladiny bikarbonátu (zásaditá látka) a oxidu uhličitého (kyselina) v krvi. To pomáha udržať pH v tele v zdravom rozsahu, čo zas umožňuje bunkám a orgánom, aby fungovali správne. Napríklad pacienti so závažnými acidobazickými abnormalitami majú len nízku šancu na prežitie.

Tím vedcov skúmal, ako pH, oxid uhličitý a hydrogénuhličitan súvisia s dlhodobým prežitím u zdravých starších ľudí. Analyzovali dáta 2287 účastníkov vo veku medzi 70 až 79 rokov. Každý z účastníkov bol sledovaný v priemere 10,3 rokov. Štúdia zistila, že ľudia s normálnou alebo vysokou hladinou bikarbonátu mali podobné riziko úmrtia. Ale tí s nízkou úrovňou čelili väčšiemu riziku predčasnej smrti.

Ľudia s nízkou úrovňou bikarbonátu môžu túto látku telu dodať zvýšením príjmu potravín, ktoré produkujú hydrogénuhličitan v tele - vrátane ovocia a zeleniny. Vidíte, sóda bikarbóna nie je len prísada do pečenia.

ODPORÚČAME AJ:
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?

Komentáre