Zdravie

Takto deti vplývajú na vaše zdravie

"Deti predstavujú silnejší útok na imunitný systém, ako chrípka alebo žalúdočné baktérie."

Zuzana Lobotková, 24. februára 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Často sa hovorí, že výchova detí úplne zmení život človeka. Ale teraz vedci ukázali, že výchova detí môže tiež zmeniť imunitný systém rodičov. Zistili to po preskúmaní 670 ľudí vo veku 2 až 86 rokov. Rodičovstvo má väčší účinok na imunitný systém človeka, ako je chrípka alebo žalúdočné problémy.

Výzvy pre organizmus


Spoluautor štúdie doktor Adrian Liston z Belgicka povedal: „Je to niečo, čo pre potenciálnych rodičov stojí za zváženie - za nedostatok spánku, stres, chronické infekcie a všetky ostatné výzvy rodičovstva dostanú niečo navyše pre telo, nielen šediny.“

Výskumníci sa snažili pochopiť, čo poháňa zmenu v imunitnom systéme. Ten posudzovali u skúmaných ľudí po dobu troch rokov. Pravidelne monitorovali ich imunitný systém, čo ukázalo, že jednotlivci časom získali stabilnú úroveň imunity, ktorá ostávala aj po spustení obrannej reakcie vakcínou proti chrípke alebo gastroenteritíde.

Vedci posúdili účinky množstva faktorov, ktoré menia imunitný systém človeka, vrátane veku, pohlavia, depresie, úzkosti a obezity. Zistili, že po zákroku sa imunitný systém často vráti späť do pôvodného stavu pripravenosti – čo ukazuje pružný potenciál imunitného systému.

Ale štúdie zistili, že najúčinnejšími faktormi, ktoré menia imunitný systém človeka, je rodičovstvo. Starostlivosť o dieťa v predškolskom a školskom veku vplýva na obranyschopnosť vášho systému. A napríklad ľudia, ktorí spolu žili a mali spolu dieťa mali o 50 percent menšie rozdiely v imunitných systémoch, než je bežné v širšej populácii.

Vzhľadom k tomu, že rodičovstvo je jednou z najzávažnejších environmentálnych výziev, ktorú na seba niekto berie, dáva zmysel, že sa radikálne prepíše imunitný systém. Ľudia so stabilným imunitným systémom si ho udržiavajú jednoducho. Len malá časť obranyschopnosti stojí na genetike. Štúdia ukázala, že na jej silu vplýva hlavne vek, čo dokazuje klesajúca účinností očkovaní a menšia odolnosť voči infekciám u starších osôb.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Vitamín D v priebehu tehotenstva chráni dieťa pred alergiami
Odborníci nie sú spokojní s trendom stravovania detí a mládeže
Environmentálny hluk: Takto negatívne vplýva na vaše zdravie
Šesť prekvapivých príznakov srdcových ochorení
Toto by ste mali vedieť o migréne

Komentáre