Zdravie

Je jačmeň nové superjedlo?

"Snažíte sa jesť zdravo? Potom dajte šancu jačmeňu."

Zuzana Lobotková, 26. februára 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Drozd
Jačmeň znižuje chuť do jedla a hladinu cukru v krvi. Tak pomáha predchádzať obezite, cukrovke a srdcovým ochoreniam.

Nie je vláknina ako vláknina


Obilniny naozaj prospievajú zdraviu. Bolo zistené, že rýchlo zlepšuje zdravie ľudí tým, že znižuje hladinu cukru v krvi. Vedci z Lund University vo Švédsku uviedli, že tajomstvo spočíva v špeciálnom mixe vlákniny, ktorá sa v jačmeni nachádza. Anne Nilssonová, jedna z výskumníkov, pre dailymail.co.uk uviedla: „Je prekvapivé, že výber správnej kombinácie vlákniny môže v krátkom časovom období generovať také pozoruhodné zdravotné výhody.“

Vedci skúmali skupinu zdravých jedincov stredného veku po dobu troch dní. Požiadali ich, aby jedli chlieb z veľkej časti zložený z jačmeňa (až 85 percent) na raňajky, obed a večeru, a to každý deň. Približne 11 až 14 hodín po konečnom dennom jedle každého účastníka preskúmali podľa ukazovateľov rizika diabetu a kardiovaskulárnych ochorení.

Vedci zistili, že metabolizmus dobrovoľníkov sa zlepšil až na 14 hodín. A navyše videli ďalšie benefity, vrátane zníženia hladiny cukru v krvi a inzulínu, zvýšenie citlivosti na inzulín a lepšiu kontrolu chuti do jedla. Účinky vznikli tak, že sa špeciálna zmes vlákniny v podobe zŕn jačmeňa dostala do čriev. Tam stimulovali rast „dobrých“ baktérií a uvoľňovanie dôležitých hormónov.

Doktorka Nilssonová povedala: „Po zjedení chleba vyrobeného z jačmeňa sme videli nárast črevných hormónov, ktoré regulujú metabolizmus a chuť k jedlu, a nárast hormón, ktorý pomáha znížiť chronické zápaly.“ Takže zvyšuje podiel prospešných baktérií, a naopak, znižuje množstvo tých škodlivých.

Správne voľby


Ako efektívne jačmeň pôsobí, závisí aj od črevnej mikroflóry daného človeka. Tí s nižšími koncentráciami dobrých baktérií zažívali menej výrazné zlepšenie zdravia. To však neznamená, že ostatní sa majú vzdať nádeje. Ako sme uviedli vyššie, jačmeň stimuluje rast baktérií a podporuje metabolizmus.

Výskumníci dúfajú, že viac vedomostí o vplyve konkrétnych druhov vlákniny na zdravie ľudí bude mať za následok orientáciu na potraviny, ktoré ich obsahujú. Napríklad jačmeň samotný sa môže pridať do šalátov, polievok, duseného mäsa alebo aj ako náhrada ryže či zemiakov. Na záver vedci radia: vyberajte si skôr celozrnné potraviny a jačmeň pokojne kombinujte so žitom, vyhýbajte sa bielej múke, jedzte fazuľu a cícer, pretože aj tieto potraviny obsahujú dobrú zmes vlákniny.

ODPORÚČAME AJ:
Vitamín D v priebehu tehotenstva chráni dieťa pred alergiami
Odborníci nie sú spokojní s trendom stravovania detí a mládeže
Environmentálny hluk: Takto negatívne vplýva na vaše zdravie
Šesť prekvapivých príznakov srdcových ochorení
Toto by ste mali vedieť o migréne

Komentáre