Zdravie

Superpotravina, ktorú nájdete v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi

"Ak sa snažíte žiť čo najzdravšie, máme pre vás tip na zdravú potravinu, ktorej ste v minulosti pravdepodobne nevenovali dosť pozornosti. Nie je ňou nič iné ako kel. "

Zuzana Lobotková, 12. januára 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR


Predsavzatie žiť zdravo si dáva veľa ľudí. Ale koľko z nich sa ho reálne drží? Zo dňa na deň nabehnúť na vyvážený jedálniček a zdravý životný štýl, to nie je len tak. Odborníci sa však zhodli a výsledkom je tip na zdravú plodinu.

Kel obsahuje toľko živín, ako máloktorá iná potravina. Šálka kelu obsahuje 14 % odporúčanej dennej dávky vápnika, 659 % dávky vitamínu A a viac než 900 % vášho dennej dávky vitamínu K!

Zelené je zdravé


Plodiny, ktoré majú prirodzene zelenú farbu, sú často odporúčané ako extrémne zdravé. „Tmavozelená farba kelu je hnacou silou živín,“ povedal pre time.com Wahid Karmally, dietológ z Irvingovho inštitútu Kolumbijskej univerzity.

Kel je superpotravina z konkrétnych dôvodov. Obsahuje viac železa ako hovädzie mäso. Niektoré živiny sú síce pre telo ťažšie spracovateľné, tak by ste ho mali kombinovať so zdravými tukmi. A kel nemusíte brať len ako šalát. Všetky odrody kelu ponúkajú množstvo spôsobov úpravy – varenie, pečenie, praženie aj konzumáciu v surovom stave.

Odborníci však špekulujú, aká potravina by mohla kel zosadiť z trónu. Tipy sú rôzne, napríklad amarant – bezlepková obilnina, či žerucha – opäť zelená plodina. Kel však vďaka svojmu obsahu živín neujde pozornosti odborníkov aj nadšencov zdravej stravy. Zaujímať sa ďalej budú aj o riasy, morské riasy, ustrice a exotické odrody ryže. Na čo stavíte vy?

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Prevencia pred chrípkou: Doprajte si každý deň objatie
BUDEM MAMOU: Oznámila som v práci, že som tehotná. Aká bola reakcia?
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Cítite úzkosť? Je čas ísť do postele

Komentáre