Zdravie

Jej výhoda: Ženu nezlomí nič, ani chronické zápalové ochorenie

"Kampaň Advantage Hers je zameraná na aktívne uvažujúce ženy s autoimunitným zápalovým ochorením, ktoré chcú mať nad chorobou prevahu. Víťazka grandslamového turnaja Caroline Wozniacki je najvyššie postavenou tenistkou s diagnózou reumatoidnej artritídy, ktorá naďalej aktívne hrá profesionálny tenis."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 29. júla 2021 15:07
Jej výhoda: Ženu nezlomí nič, ani chronické zápalové ochorenie Foto: Advantage Hers
Život s chronickým zápalovým ochorením môže byť pomerne zložitý. Diagnózy typu reumatoidná artritída, axiálna spondylartritída, psoriatická artritída či psoriáza majú autoimunitný základ a prepuknú v čase, keď ich nikto nečaká. Diagnostika pritom môže byť zložitá a trvať dlho.

Tieto chronické ochorenia sú spôsobené dlhodobým zápalom trvajúcim mesiace až roky, ktorý je výsledkom boja imunitného systému so škodlivými stimulmi. Vo svete nimi trpí približne 180 miliónov ľudí, ktorí zápasia s poškodením kĺbov i orgánov, pričom ochorenie ovplyvňuje nielen ich telo, ale má dopad aj na ich duševné zdravie.

Advantage Hers je globálna kampaň, ktorej centrom pozornosti je žena túžiaca dosiahnuť svoje sny. Či už so zápalovým ochorením žije dlhšiu dobu, alebo jej ho diagnostikovali len nedávno, má ambíciu žiť svoj život naplno. Tvárou kampane je tenisová hviezda, niekdajšia svetová jednotka, Caroline Wozniacki, ktorá si diagnózu reumatoidná artritída vypočula z úst lekárov vo veku 28 rokov.

Informujte sa. Inšpirujte sa. Zapojte sa...

„Po Wimbledone v lete roku 2018 som sa cítila, akoby som dostala silnú chrípku. Boleli ma lakte, ruky, chodidlá. Prerušila som zápasy, ale môj stav sa nezlepšil. Skutočný zlom nastal v jedno ráno, keď som svojmu terajšiemu manželovi Davidovi povedala, že nedokážem vstať z postele. Musel mi pomôcť,“ hovorí známa tenistka.

Vedela, že niečo nie je v poriadku, navštívila niekoľko lekárov, ale namiesto reálnej pomoci musela odpovedať na otázky, či nie je tehotná, nemá depresie, a keďže výsledky boli v norme, tak sa dočkala aj názoru, že všetko je v jej hlave. „Bola som rozrušená a nahnevaná, pretože mi nikto neveril, že poznám svoje telo lepšie ako ktokoľvek iný. Po niekoľkých takýchto ťažkých chvíľach som nakoniec, s podporou môjho úžasného manžela, našla vynikajúceho reumatológa, ktorý mi diagnostikoval reumatoidnú artritídu,“ spomína Caroline, ktorá sa stala ambasádarkou kampane Advantage Hers, ktorú iniciovala popredná európska biofarmaceutická spoločnosť UCB.

Na stránke kampane sa okrem jej príbehu možno dozvedieť Carolinine tipy na zvládnutie ochorenia, ako aj rady pre vytvorenie „plánu hry“. Ide o podmienky boja s diagnózou, aktívny prístup k svojmu zdravotnému stavu a učenie sa žiť nanovo a cítiť sa dobre vo svojej koži. Cieľom je vytvoriť i komunitu žien, ktoré budú svoje príbehy navzájom zdieľať a nájdu tak vo svojich spolubojovníčkach bezpečné prostredie.

Sila ženy
Reumatoidná artritída je častejšia u žien ako u mužov a zvyčajne sa prejaví medzi 40. a 60. rokom života. Ohlási sa bolesťami kĺbov, rannou stuhnutosťou, neskôr opuchmi a začervenaním postihnutých oblastí. Spolu s príznakmi prináša do života dosiaľ nepoznané obmedzenia. Vrcholová tenistka priznáva, že sú dni, keď je vo výhode choroba a učí sa rešpektovať svoje telo a dopriať mu oddych. Ale mentálne je vo výhode ona, lebo sa odmietla vzdať.

Pozitívne nastavenie mysle má kladný vplyv na kvalitu života s reumatickým ochorením, keďže pacienti trpia bolesťami a často absolvujú kolotoč vyšetrení u viacerých špecialistov.

V reumatológii ide o veľkú skupinu ochorení, aktuálne ich poznáme až 200. Spoločným menovateľom je, že postihujú pohybový aparát, veľká časť je sprevádzaná kĺbovými ťažkosťami. Vo všeobecnosti sa dajú rozdeliť na ochorenia degeneratívne, kde k zmenám na kĺboch dochádza v dôsledku preťaženia, opotrebovania, vekom, tu patrí napríklad často sa vyskytujúca artróza, a na skupinu zápalových ochorení, kde k poškodeniu kĺbov dochádza v dôsledku zápalu. V zásade sa dá povedať, že zápalové kĺbové ochorenia často postihujú aj mladých ľudí, kým nezápalové sa objavia skôr v staršom veku, bez rýchlej a efektívnej liečby mávajú ťažší priebeh, postihujú aj vnútorné orgány. Práve tieto ochorenia predstavujú hlavné choroby, ktoré rieši reumatológ, v prípade nezápalových ochorení je možný aj menežment ortopéda. Ale aj v rámci zápalových reumatických ochorení je nevyhnutná multidisciplinárna spolupráca a sledovanie pacienta aj ďalšími špecialistami, ako je napr. oftalmológ, nefrológ, pneumológ, kardiológ a podobne,“ upozorňuje reumatologička MUDr. Michaele Záriková, PhD.

Viac o kampani Advantage Hers a o jednotlivých diagnózach sa dozviete TU.

Komentáre