Zdravie

Máte radi horúci kúpeľ? Je nielen príjemný, ale aj zdravý

"Množstvo ľudí nedá dopustiť na vaňu plnú horúcej voňavej vody. Až nedávno prišli vedci na to, že “lebediť” si v teplom kúpeli prináša aj pozoruhodné zdravotné benefity."

Webmagazin.sk/Iva, 1. apríla 2017 10:00
Horúci kúpeľ je nielen príjemný, ale aj zdravý. Foto: Pixabay
Výskumníci na Loughborough University v Anglicku skúmali efekt horúceho kúpeľa na štrnástich mužoch, ktorých umiestnili na hodinu do štyridsaťstupňovej vody a neskôr ich nechali hodinu bicyklovať. Počas oboch aktivít sledovali množstvo spálených kalórií a hladinu cukru v krvi ešte 24 hodín po výkone.

Nie je asi prekvapením, že väčší výdaj energie zabezpečí cyklistika – ale ani kúpanie nie je v tomto smere celkom zanedbateľné. Muži pri ňom spálili 140 kalórií, čo je porovnateľné s polhodinovou prechádzkou.

Čo sa hladiny cukru v krvi týka, tá bola podobná pri oboch aktivitách.



Výskum tohto druhu nebol prvý – liečivé účinky horúceho kúpeľa zaujímali pred dvoma rokmi aj fínskych vedcov. Ukázalo sa, že pasívne zahrievanie tela vo vode zvyšuje úroveň oxidu dusnatého, molekuly, ktorá rozťahuje cievy a znižuje tlak krvi. Práve preto môže pravidelný horúci kúpeľ pomôcť pri cirkulácii krvi napríklad u ľudí s cukrovkou 2. typu. U tohto ochorenia je totiž problém s dostatkom oxidu dusnatého v tele.

Metabolické efekty pri sedení v teplej vode skúmali vedci aj v Medical Centre v Colorade. Po troch týždňoch takejto kúry sa u diabetických pacientov upravila hmotnosť, hladina cukru v krvi a znížila sa aj závislosť na dávkach inzulínu.

Sedenie v horúcej vode môže byť prospešné aj pre diabetikov. Foto: TASR/Pavol Remiaš


Aby vedci pochopili, čo sa v tele pri zahrievaní deje, robili výskumy na zvieratách. Po intenzívnom pohybe alebo pri pobyte v horúcej vode narastá v tele úroveň proteínov teplotného šoku – molekúl, ktoré vytvárajú všetky bunky ľudského tela ako odpoveď na stres a sú regulátormi hladinu cukru v krvi. U ľudí s diabetom je hladina tohto proteínu nízka, takže zahriatie a následná zvýšená produkcia proteínu môže pomôcť telu, aby sa mu ľahšie kontrolovalo, koľko cukru je v krvi.



“Pasívne” zahrievanie tela- teda sauna alebo kúpeľ - by podľa vedcov mohlo byť terapeutickou metódou aj pre diabetikov v prípade, že nemôžu pravidelne cvičiť.

Toto všetko nás však nemá nabádať, aby sme sa teraz namiesto športu všetci húfne “nakladali” do horúcej vane – pohyb vždy bude základom zdravia. Určite je však fajn vedieť, že keď si po ťažkom dni doprajeme polhodinu vo vani plnej vody, je to vskutku čosi viac ako bohapusté leňošenie.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Otrava jedlom vs. brušná chrípka. V čom sa líšia?
Zubný kaz trápi už deti. Zanedbávanie chrupu je riskom i v tehotenstve
PEDIATRIČKA: Antivakcinačné kampane majú známky sektárstva
Dobré či zlé? Ako rozozná imunitný systém baktérie v žalúdku?

Komentáre