Zdravie

Kmeň žijúci v Amazonskom pralese odhalil tajomstvo dlhého života

"Takmer žiadne riziko srdcových ochorení a osemdesiatnici s cievami na úrovni 50-ročných Američanov. Kmeň Tsimani odhaľuje základy zdravia. "

Zuzana Lobotková, 27. marca 2017 12:00
Žijú v pralese, no sú zdravší ako my. Foto: TASR/AP
Vedci strávili storočia vývojom zázračných liekov a zdravotníckych technológií, o akých sa ich predchodcom ani nesnívalo. Napriek tomu však tajomstvo mladosti a dlhotrvajúceho zdravia a vitality aj vo vyššom veku, ešte neodhalili. Kľúč im môže vložiť do rúk až kmeň žijúci hlboko v Amazonskom pralese.

Žiadne srdcové choroby?


Príslušníci juhoamerického kmeňa majú od rozvoja srdcových ochorení riadne ďaleko, a to aj vo vyššom veku. Vďaka aktívnemu životnému štýlu majú totiž extrémne zdravé cievy. Profesor Hillard Kaplan, ktorý štúdiu viedol povedal: „Ich životný štýl naznačuje, že strava zložená len z málo nasýtených tukov a nespracovaných na vlákninu bohatých sacharidov, spolu s voľne žijúcimi zvieratami a rybami, nefajčenie a aktivita počas celého dňa, pôsobia ako prevencia pred kôrnatením ciev v srdci.“

Len malá časť kmeňa žije v mestách, používa autá, motorky, mobilné telefóny a iné výdobytky modernej technológie. Väčšina príslušníkov kmeňa žije viac tradične.

Srdcové ochorenia sú najväčším zabijakom na svete a vedci si mysleli, že sa tomu vo vyššom veku nedá vyhnúť. Ale tsimanský kmeň žijúci v bojivijskej časti Amazonského pralesa predstavuje výnimku. Ľudia tu majú tie najzdravšie cievy. Väčšinu dňa trávia lovom, rybolovom, farmárčením a zberom ovocia a orechov. To im zostáva aj vo vyššom veku.

Vedci prezreli stovky mužov a žien a zistili, že takmer 9 z 10 má cievy absolútne čisté. Skoro dve tretiny ľudí nad 75 rokov nevykazovali žiadne riziko a 8 percent malo len mierne zvýšené riziko. Pre vedcov je to najnižšia odhalená prevalencia koronárnej aterosklerózy.

Základ zdravia – pohyb, strava a...

Srdcové ochorenia sú globálne zabijakom číslo jeden. Jeden muž zo šiestich a jedna žena z desiatich zomierajú na srdcové ochorenia. Pri týchto chorobách je prietok krvi do srdca blokovaný nahromadeným tukom. Časom sa steny ciev pokryjú tukom, čo je proces známy ako ateroskleróza. Medzi rizikové faktory patrí nezdravý jedálniček a životný štýl.

Kým ľudia žijúci v mestách trávia veľkú časť dňa a života po sediačky, Tsimánci sú neaktívni len malú časť dňa. Muži sú šesť až sedem hodín denne fyzicky aktívni, kým ženy sú v pohybe štyri až šesť hodín. Spolu so stravou bohatou na nespracované sacharidy bohaté na vlákninu (ryža, maniok, kukurica, orechy a ovocie) je to návod na zdravý život. Bielkoviny tvoria len asi 14 percent ich stravy, tuky asi rovnaké množstvo.

Vedci v rokoch 2004 až 2015 navštívili 85 tsimanských osád a zmerali v nich riziko srdcových ochorení u dospelých vo veku 40 až 94 rokov. Podobný výskum spravili aj na skupine 7000 Američanov a len 14 percent z nich nenieslo žiadne riziko srdcových ochorení. Polovica ľudí mala mierne až vyššie riziko. Členovia amazonského kmeňa mali aj nižší srdcový tep, krvný tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Zvláštne však je, že polovica populácie mala vyššie hodnoty zápalových markerov, hoci je práve toto bežne pokladané za rizikový faktor nezdravých ciev.

Spoluautor štúdie Randall Thompson sa vyjadril: „Bežný pohľad tvrdí, že zápaly zvyšujú riziko srdcových ochorení. Avšak, zápaly bežné pre tsimanský kmeň sa s rizikom srdcových problémov nespájajú, môže ísť o výsledok vyššieho množstva infekcií.“

Poznatky z tejto štúdie len prispievajú k predpokladom o zdraví srdca. Niečo by sme si však mohli z toho zobrať. Možno sa nedá v industriálnom svete okopírovať životný štýl tsimanského kmeňa, no niektoré aspekty ich života – strava, nefajčenie a viac pohybu – by sa mal pokúsiť do svojho života aplikovať každý. Práve takto sa môžeme postarať o lepšie zdravie svojho srdca.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Sedem zvláštnych spôsobov, ako zvládať alergie
Nepripravte sa o zuby: Paradontitída sa dá liečiť
Plánujete bábätko? Môžete sa stretnúť s týmito problémami
Väčšina ľudí si nečistí zuby správne. Dôležitá je technika, nie čas

Komentáre