Zdravie

HOAX: Marihuana neobsahuje účinné látky proti koronavírusu

"Na slovenskom Facebooku sa objavil článok, ktorý tvrdil, že tím britských vedcov objavil, že látky obsiahnuté v konope sú možným liekom na COVID-19, chorobu, ktorú šíri nový koronavírus. Toto tvrdenie je nepravdivé."

TASR, 21. mája 2020 17:33
Foto: TASR/AFP


Neexistuje žiadny dôkaz o pozitívnych účinkoch marihuany proti novému koronavírusu a tvrdenie pochádza z preloženej verzie satirického článku pôvodne uverejneného v španielčine. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Nepravdivý článok uverejnila vo februári tohto roka slovenská stránka Legalizuj.to. Tá sa zameriava na obsah súvisiaci s konopnými výrobkami a na pozitívne účinky konzumácie marihuany. Podľa údajov z Crowdtangle, aplikácie pre monitorovanie sociálnych sietí, článok zdieľalo na Facebooku viac ako 16.000 ľudí a celkovo nazbieral viac ako 75.000 interakcií.
V článku sa píše o tom, že skupina britských vedcov objavila možnú liečbu proti koronavírusu v zložke rastlín marihuany. Slovenská stránka Legalizuj.to uvádza aj zdroj článku, španielsku stránku cerebrother.com. Ide však o satirickú webovú stránku, ktorá publikuje vtipy, žarty alebo vymyslené príbehy. Písala napríklad o sevillskom barmanovi, ktorý mal byť zatknutý za podávanie koláčikov obsahujúcich konské výkaly, či publikovala článok o klube v Bilbau, ktorý je určený len pre škaredých ľudí.
Je pravdou, že konzumácia marihuany sa v niektorých krajinách predpisuje napríklad pri chronických bolestiach či dlhodobých ochoreniach. Slovenský virológ a epidemiológ RNDr. Boris Klempa, DrSc. z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied však pre agentúru AFP uviedol, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by látky obsiahnuté v konope mali akýkoľvek pozitívny účinok pri liečbe COVID-19.
Podľa Klempu tiež nie je možné dohľadať britských autorov štúdie spomínanej v článku na PubMede (full-textová databáza biomedicínskej a biologickej literatúry). Taktiež podľa neho nebola publikovaná žiadna iná vedecká štúdia, ktorá by tvrdila, že marihuana je prospešná pri liečbe koronavírového ochorenia.

Komentáre