Zdravie

Darcovstvo materského mlieka zachraňuje rizikových novorodencov

"Materské mlieko od darkýň je súčasťou výživy nedonosených a rizikových detí v nemocniciach a zohráva významnú úlohu pri ich náročnom a krehkom štarte do života. OZ malíček považuje túto oblasť za jednu z kľúčových a preto k dnešnému dňu venovalo profesionálne odsávačky deviatim neonatologickým oddeleniam."

TASR, 19. mája 2020 15:18
Mlieko z mliečnej banky pomáha prežiť predčasne narodeným deťom. Foto: TASR/AP Silvia Izquierdo


Deti, ktoré sa narodili predčasne potrebujú materské mlieko viac, ako ktokoľvek iný. Pritom aj ak je kontakt s mamičkou možný, predčasniatka bývajú často slabé a spavé, kvôli čomu nevládzu sať. Mnohé dokonca ešte ani nemajú vyvinutý sací reflex. V tomto ťažkom boji o mliečko tento stav denno-denne zachraňuje odsávačka materského mlieka. Slovenské nemocnice na svojich oddeleniach mali len zriedka profesionálne odsávačky materského mlieka. Občianske združenie malíček z dôvodu podpory zabezpečenia najlepšej výživy pre dieťa a pomoci pri prechode na prirodzené dojčenie, profesionálne odsávačky materského mlieka neonatologickým pracoviskám počas ostatných troch rokov darovala v počte 9 kusov v celkovej hodnote 14 500€. Zároveň sa tak zabezpečuje aj darcovské mlieko, ak ho má žena nadbytok.

Perinatologické centrum novorodeneckého oddelenia na Antolskej v Bratislave Foto: TASR FOTO Štefan Puškáš


Profesionálne nemocničné odsávačky dokážu odsať mlieko z oboch prsníkov naraz a napodobňujú pritom pitie bábätka. Je to najprirodzenejší a najefektívnejší spôsob získavania materského mlieka, ktorý zároveň zvyšuje jeho objem, keďže získava mlieko z oboch prsníkov súčasne. „Navyše maminky môžu odsávať mlieko v prítomnosti svojho dieťa, ktoré je v inkubátore, čo významne podporuje vyplavovanie hormónov a zvyšuje tvorbu mlieka,“ povedala predsedníčka združenia Malíček Ľubica Kaiserová. Ako dodala, že činnosť OZ sa usiluje o priblíženie k českému modelu, kde je profesionálna odsáčka na každej kzbe matky. “Aby sme sa k tomuto vzoru aspoň priblížili, hľadáme naďalej finančné zdroje na kúpu ďalších takýchto odsávačiek,” doplnila predsedníčka.

Komentáre