Zdravie

Radíme: Šíreniu infekcií najlepšie zabráni umývanie rúk

"Dôkladná hygiena rúk je účinná v prevencii mnohých infekčných ochorení vrátane COVID-19, teda choroby spôsobenej novým koronavírusom. Preto je dôležité, aby hygienu rúk dodržiaval každý vrátane malých detí. Upozorňuje na to hlavný hygienik SR Ján Mikas."

TASR, 13. mája 2020 11:05
FOTO TASR/DPA Foto: TASR

"Až 80 percent infekcií sa šíri neumytými rukami. Pôvodcovia ochorení sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave, držadlá na nákupných košíkoch, tlačidlá zvončekov a výťahov či vodovodné batérie. Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné zárodky, a tým obmedzujeme ich šírenie," vysvetľuje hlavný hygienik.
Ruky si nestačí len opláchnuť teplou vodou. Po opláchnutí si ich treba poriadne namydliť a napeneným mydlom si umyť dlane, chrbát rúk, miesta medzi prstami i pod nechtami. Po zmytí vodou treba ruky dôkladne utrieť jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom. "Ruky si umývajte bez prsteňov, hodiniek a náramkov," odporúča Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ruky by sa mali umývať minimálne štyridsať sekúnd až minútu.
Pri čistení rúk alkoholovým dezinfekčným prostriedkom si treba nadávkovať plnú dlaň dezinfekčného prostriedku a naniesť ho na celý povrch rúk. "Dlaň pravej ruky preložte na chrbát ľavej ruky, umyte vnútorné strany prstov a ruky si vymeňte. Spojené prsty pravej ruky si čistite trením proti ľavej ruke a naopak," inštruujú hygienici. "Prsty jednej ruky uzavrite do druhej dlane a potierajte nimi druhú dlaň. Krúživým pohybom čistite pravou rukou palec ľavej ruky a naopak," radia. Treba spojiť prsty pravej ruky, krúživým pohybom čistiť ľavú dlaň a opačne. Ruky sú vydezinfikované, keď vyschnú. Okrem umývania alebo dezinfekcie rúk treba dbať aj na pravidelnú dezinfekciu povrchov pracovných plôch a pomôcok doma i na pracovisku. "Pravidelnú a dôkladnú hygienu rúk naučte aj svoje deti. Myslite na to, že svet spoznávajú rukami," hovoria hygienici.
V čase protiepidemických opatrení by si človek mal očistiť ruky vždy pred nasadením rúška na tvár. Vo všeobecnosti tak treba robiť po príchode na pracovisko a po príchode domov, po cestovaní v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred, počas i po príprave jedla a pred jeho konzumovaním. Tiež po kontakte so zvieratami, po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní, po manipulovaní s odpadkovým košom a odpadom, pri starostlivosti o bábätko a po výmene znečistenej plienky. Rovnako po každom použití toalety, pred a po návšteve lekára a pri akomkoľvek pocite znečistených rúk.

Komentáre