Zdravie

Radíme: Alergici by mali poznať svoj hlavný alergén a vyhýbať sa mu

"Aj keď pri zvládaní sezónnej alergickej nádchy je najdôležitejšia liečba a dodržiavanie odporúčaní lekárov, pre pacienta je dôležité poznať hlavný alergén, na ktorý reaguje a v najvyššej možnej miere sa mu vyhýbať. Upozorňuje na to Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI) na Národnom portáli zdravia."

TASR, 18. mája 2020 9:36
Foto: TASR/AP Michael Probst


Najčastejšie peľové alergény zo skupiny tráv sú kostrava, reznačka, pýr, mätonoh, lipnica, psiarka, timotejka a trstina. Z bylín alergici najčastejšie reagujú na palinu, lucernu, horčicu, ambróziu, ďatelinu a skorocel. Spomedzi drevín sú zase najčastejšie alergény breza, vŕba, hrab, pagaštan, javor, dub, cyprus, jaseň, buk, jelša, orech, lieska, topoľ, olivovník, brest, lipa a platan.

Peľové spravodajstvo pripravujú v Banskej Bystrici


Vo väčšine európskych krajín existuje peľová informačná služba, ktorá tvorí v peľovom spravodajstve aktuálne týždňové správy a robí aj prognózy vývoja na najbližší týždeň. "Peľové spravodajstvo určené pre Slovensko pripravuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici a možno ho sledovať na webe Alergia," informuje NCZI. Pravidelne ho uverejňujú tiež aj na Národnom portáli zdravia. Európsky monitoring peľov prináša web www.polleninfo.org.
Údaje o peľovej situácii v regióne predstavujú dôležitú informáciu nielen pre pacienta, ale aj pre lekára. "Peľové spravodajstvo umožňuje presné diagnostikovanie ochorenia, vhodné dávkovanie a včasné začatie liečby. Alergickému pacientovi informácie o výskyte zvýšeného množstva jeho peľu v ovzduší umožnia vyhnúť sa expozícii a v spolupráci s lekárom účinnejšie zvládať toto ochorenie," hovoria odborníci z NCZI.

Neliečená alergia môže viesť k zhoršeniu symptómov


Správnou liečbou sa dajú prejavy alergie zmierniť či úplne utlmiť. Používajú sa na to antihistaminiká, nosové kortikoidy, kromóny či imunoterapia. Liečba alergie je však dlhodobá a mnohí pacienti podľa lekárov robia chybu, že sa liečia len v období, keď majú príznaky ochorenia. "Neliečená alebo nedostatočne liečená alergická nádcha môže prejsť do chronickej fázy, viesť k nižšiemu prahu citlivosti pacienta pri opätovnom kontakte s alergénom, k zosilneniu prejavu symptómov, ale aj k rozvoju zápalu v dolných dýchacích cestách v podobe astmy," tvrdia.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergie štvrtou najčastejšou chorobou vo svete. Veľké zastúpenie medzi nimi majú práve peľové alergie.

Komentáre