Zdravie

Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca

"Ak srdce nepracuje správne, telo adekvátne nezásobuje kyslíkom a živinami. "

TASR, 30. mája 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Srdcové zlyhávanie sa u mnohých prejavuje spočiatku nenápadne, príznaky pripisujú niektorí prirodzenému starnutiu. Netreba ich však zanedbávať, odkladanie návštevy lekára zhoršuje vyhliadky na úspešnú liečbu. Príznakmi trpí každý piaty Slovák nad 50 rokov. Na Slovensku žije približne 100.000 pacientov so srdcovým zlyhávaním.

Často sa stáva, že väčšina pacientov prichádza k odborníkovi v čase, keď je už ochorenie v rozvinutom štádiu. "Na začiatku ochorenia sa dá pritom veľa urobiť pre kontrolu zhoršovania sa ochorenia a dobrú kvalitu života," povedala Eva Goncalvesová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave, ktorá pôsobí i v Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Typickými príznakmi srdcového zlyhávania sú dýchavičnosť, horší fyzický výkon, únava, opuchy končatín, rýchly pulz, prírastok na váhe a časté močenie.

Ak srdce nepracuje správne, telo adekvátne nezásobuje kyslíkom a živinami. Príčinou jeho nesprávneho fungovania môže byť poškodený srdcový sval. Srdcové zlyhávanie súvisí s faktormi, ktorým možno predchádzať. Ide o zlú životosprávu, nedostatok pohybu a spánku, stres, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu. Približne polovica pacientov je v prípade srdcového zlyhávania ohrozená možnou náhlou smrťou. Druhá polovica pacientov zomiera na pomalé vyhasínanie srdcovej činnosti.

Ak srdce nepracuje správne, začínajú sa zdravotné problémy. Foto: TASR/AP Photo


Typický pacient so srdcovým zlyhávaním má viac než 50 rokov, poväčšine prekonal infarkt, má zvýšený krvný tlak, je po vírusovom ochorení srdca či má poškodené srdcové chlopne. "Svoj vplyv majú aj vrodené poruchy," povedala Goncalvesová.

Predstavy, že pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním majú stále odpočívať a ležať v posteli, sú podľa kardiologičky prekonané. Pravidelný ľahký telesný tréning zlepšuje u pacientov kontrolu symptómov a predlžuje život. "Stále možno viesť kvalitný plnohodnotný život, pokiaľ človek rešpektuje nastavenú liečbu a prispôsobí svojmu zdraviu aj životný štýl," uviedla Goncalvesová. Za dôležitý označila každodenný pohyb.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Mýtus vyvrátený: Tlstý ale fit neexistuje
Hodina po hodine: Vieme, ako sa zbaviť túžby na sladké
Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ

Komentáre