Zdravie

Mýtus vyvrátený: Tlstý ale fit neexistuje

"Obézni ľudia majú vyššie riziko zlyhania srdca a infarktu, aj keď sú zdanlivo zdraví a nenesú žiadne varovné signály, ako je vysoký krvný tlak alebo cukrovka."

Zuzana Lobotková, 24. mája 2017 10:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Zistenia z novej štúdie boli odprezentované na Európskom kongrese o obezite v Porte, Portugalsko. Môže ísť o klinec do rakve tvrdeniu, že aj ľudia s nadváhou môžu byť metabolicky zdraví, alebo tlstí ale fit.

Len ilúzia?


Viaceré štúdie naznačili, že idea metabolicky zdravých obéznych ľudí je len ilúziou. Nová štúdia z Univerzity v Birminghame je ale zatiaľ najväčšia - zahŕňa 3,5 milióna ľudí, pričom u 61 000 ľudí sa rozvinulo koronárne ochorenie srdca. Ide o kontroverznú tému. Obezita sa zvyčajne meria podľa BMI, čo je pomer telesnej hmotnosti voči výške. Všeobecne sa to pokladá za nedokonalú metódu, pretože atléti a veľmi fyzicky zdatní ľudia s väčším podielom svalovej hmoty môžu mať rovnaké BMI ako niekto s nadváhou.

Vedci preskúmali zdravotné záznamy od roku 1995 do roku 2015 vo veľkej britskej elektronickej databáze všeobecného lekárstva. tverejnili ich prostredníctvom Guardianu. Našli záznamy 3,5 miliónov ľudí, ktorých na začiatku skúmaného obdobia netrápilo koronárne ochorenie srdca. Rozdelili ich do skupín podľa BMI a faktorov, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak a abnormálne tuky v krvu, čo je pokladané za metabolické abnormality. Každý, kto žiaden tento problém nevykazoval, bol označený ako “metabolicky zdravý obézny”.

Štúdia odhalila, že obézni ľudia, ktorí sa javia byť zdraví, majú v skutočnosti o 50 percent vyššie riziko koronárneho ochorenia srdca, než ľudia so zdravou hmotnosťou. Majú tiež o 7 percent vyššie riziko cerebrovaskulárneho ochorenia, čo je choroba postihujúca prísun krvi do mozgu a môže privodiť mŕtvicu, a dvojnásobné riziko zlyhania srdca.

Zdraví, ale...


Doktor Rishi Caleyachetty, ktorý viedol štúdiu, tvrdí, že vzpierači naozaj môžu byť zdraví a pritom mať BMI naznačujúce, že trpia obezitou. “Rozumiem tomuto argumentu. BMI je pomerne surové, ale ide o jedinú mierku, ktorú máme na odhadnutie telesného tuku. Nie je reálne používať vo všeobecnej praxi alebo v bežnej nemocnici čokoľvek iné. Musíme sa spoliehať na BMI,” vysvetľuje problém Caleyachetty.

Kým BMI výsledky niektorých jedincov môžu byť zavádzajúce, štúdia ukázala, že na populačnej úrovni je idea metabolicky zdravých no obéznych ľudí bez rizík pre srdce nereálna. “Prioritou zdravotníkov by mala byť snaha primäť obéznych ľudí, aby schudli, a to bez ohľadu na prítomnosť metabolických abormalít. Takzvaná “metabolicky zdravá obezita” nie je neškodná a tento termín by sa mal prestať používať,” odporúča Caleyachetty.

Minulý rok sa štúdiu v Švédsku zamerala na 1,3 milióna mužov nad 30 rokov. Zistili, že tí, ktorí boli najviac fit vo veku 18 rokov, mali o 51 percent nižšie riziko predčasného úmrtia, než muži, ktorí neboli tak fyzicky zdatní. Ak ale boli muži neskôr obézni, akékoľvek výhody z niekdajšej kondície sa vytratili.

Niektorí odborníci ale tvrdia, že vždy budú existovať ľudia, ktorí sú zdraví aj napriek obezite. Tak ako existujú fajčiari, ktorí nedostanú rakovinu pľúc. Obezitu však treba brať ako vážne ochorenie. Okrem srdcových ochorení nadváha alebo obezita zvyšujú riziko jedenástich druhov rakoviny vrátane ochorenia prostaty a pečene.

ODPORÚČAME AJ:
Hodina po hodine: Vieme, ako sa zbaviť túžby na sladké
LOGOPEDIČKA: Rečové poruchy u detí možno podchytiť už od narodenia
Motivovala by vás k chudnutia finančná prémia? V Číne to skúsili

Komentáre