Zdravie

Hodina po hodine: Vieme, ako sa zbaviť túžby na sladké

"Snažíte sa žiť zdravo a strážiť si líniu, ale chuť na sladké vám to nedovoľuje? Porazte ju, ale postupne."

Zuzana Lobotková, 22. mája 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Pre tých, ktorí zažívajú denne boj s chuťou na sladké, máme plán, ako to zvládnuť hodinu po hodine. Tieto ultimátne rady vám povedia, na čom si pochutiť pomedzi hlavné jedlá a prezradia vám aj triky, ako odolať čokoláde.

Správny začiatok: 7:00-10:00


Ráno by ste mali siahať po jedlách s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín alebo zdravých tukov. Tie vás zasýtia na dlhšiu dobu. Ako príklad môžeme uviesť avokádo, ovsenú kašu, vajíčka alebo údeného lososa. Ak ste stále hladní, nesiahnite hneď po ďalšom krajci chleba. Vypite pohár vody a po chvíli zvážte, či hlad pretrváva. Chuť na sladké je občas len preoblečený smäd. Pokiaľ ide o drobné pochúťky, skúste radšej čerstvé alebo sušené ovocie, alebo arašidové maslo.

Desiata: 10:00-12:30


Keď si vyberáte niečo chutné na desiatu, myslite na to, že by desiata mala byť založená na rovnakom princípe a ideálne by mala obsahovať bielkoviny, zdravé tuky a nerafinované sacharidy. Limit si stanovte na dva kusy ovocia denne a vyhnite sa banánom a hroznu, ktoré majú vysoký obsah cukru. Bobuľové ovocie môžete jesť voľnejšie, keďže obsahuje menej cukru.

Takéto zdravé a neškodné pochúťky by ste si mali brať do práce, ak by vás náhodou prepadol hlad alebo nedostatok energie. Odborníci varujú, že aj napriek zdravej strave niektorí ľudia proste majú chuť na sladké a je pre nich náročné odolať. Dobrá správa ale je, že výživové doplnky môžu pomôcť - napríklad minerál chróm. Užíva sa len v malých dávkach, ale hrá dôležitú úlohu pri normálnej hladine glukózy v krvi, a teda pomáha v boji s chuťou na sladké.

Ovocie obmedzte na dva kusy denne. Foto: Webmagazin.sk


Obed: 13:00-15:00


Jedlo v strede dňa je zvyčajne väčšie než raňajky a malo by byť plné bielkovín a vitamínov, ako nájdeme v mastných rybách, hubách a tofu. To dokáže znížiť chuť na sladkosti. Odborníci tiež odporúčajú piť veľa vody, čo je naozaj kľúčové pre zdravie a apetít. Dva litre vody denne by mali byť minimum. Bylinkové čaje sa rátajú tiež, ale kofeínové nápoje, ovocné džúsy a sladené bublinkové nápoje sa nerátajú.

Udržiavať sa hydratovaný je dôležité pre mnohé telesné procesy, vrátane fungovania mozgu. Keď sme dehydrovaný, dostaneme bolesť hlavy a cítime únavu. A keďže každý si nemôže dovoliť v práci 20-minútové zdriemnutie, pomôcť si môžete práve pitím vody. Telo si totiž pýta cukor najmä, keď je v strese alebo vyčerpané.

Obed by mal byť výživný, plný bielkovín a vitamínov. Foto: TASR/AP


Popoludnie: 15:00-19:00


Ako deň postupuje, namiesto obrátenia sa na sladené pochúťky odborníci odporúčajú zamestnávať sa. Sladký jazyk vás totiž bude držať len desať minút. Ak sa teda na krátku chvíľu dokážete zabaviť, impulz opadne. Pred večerou skúste ísť cvičiť alebo behať. Cvičenie vám dodá endorfíny, ktoré spúšťajú pozitívne a šťastné pocity v celom tele, podobné morfínu.

Mierne cvičenie vám dodá energiu, cítite sa menej spomalený a ste vďaka tomu zdravší. Telesné aktivity vás ochránia pred nadmerným stresom, predstavujú kontrolu hladiny cukru v krvi a pomáhajú redukovať chuť na sladké. Nemusí ísť o intenzívne kardio cvičenie, môže vám pomôcť aj ľahká prechádzka.

Cvičenie zamestná myseľ. Zabudnete na sladké a ešte si aj vyformujete postavu. Foto: Pixabay


Večer: 19:00-21:00


Okolo 7. hodiny večer je čas na posledné jedlo dňa. Večera by mala obsahovať bielkoviny, zdravé tuky a komplexné sacharidy. Dajte si napríklad chudé mäso - kuracie či morčacie, ktoré poslúžia ako skvelá hlavná časť jedla. Dávajte si však pozor na priveľa soli, ktorá by mohla narušiť rovnováhu vo vašom žalúdku a spustiť túžbu po niečom sladkom na vyrovnanie slanosti.

Skúste si dopomôcť horčíkom, ktorý sa skrýva v zelenej listovej zelenine. Ide o prírodné sedatívum a je známy upokojujúcimi účinkami na telo. Nápomocný je najmä pri večernej snahe zaspať a oddýchnuť si bez kŕčov, keďže uvoľňuje svaly. Hneď po večeri odporúčame umyť si zuby. Mentol z pasty potlačí akékoľvek chute na nočné maškrtenie, keďže budete mať v ústach čistú chuť.

Pri večeri dávajte pozor na množstvo soli. Foto: TASR/AP


V noci: 21:00-23:00


Na konci dňa vám dobre padne relaxačný kúpeľ. Nuda vedie k uchmatovaniu nezdravých jedál. Veď to poznáte - nočné nájazdy na krabicu so sušienkami alebo na chladničku. Dôležité je dopriať si naozaj dostatok spánku, ideálne osem hodín. Spánok je dôležitý faktor v otázke boja s chuťou na sladké.

Takéto rozkúskované to ani nevyzerá byť tak náročné, však? Vyvážená strava, dostatok spánku a dodržiavanie pitného režimu a chuť na sladké by ste mali mať pod kontrolou.
Relaxačný kúpeľ padne v závere dňa vhod. Foto: Pixabay


Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
J. MURÍN: Obvykle tlak začne stúpať u mužov skôr a u žien neskôr
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Podpätky aj sedavý spôsob života môžu spôsobiť vážne žilové ochorenie
Prečo máte tik v oku a ako sa tohto pocitu zbaviť?

Komentáre