Zdravie

Motivovala by vás k chudnutia finančná prémia? V Číne to skúsili

"Obezita, nadmerné hromadenie tuku v organizme, je zložité komplexné ochorenie."

TASR, 20. mája 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Viac ako 1,5 milióna Slovákov, teda takmer dve tretiny dospelej populácie, má problém s nadváhou či dokonca obezitou. Táto civilizačná choroba prináša vážne zdravotné dôsledky v podobe ochorení, akými sú cukrovka, 'stukovatenie' pečene, kardiovaskulárne či nádorové diagnózy. Keďže ich liečba je nákladná, dôležitú úlohu zohráva osveta a prevencia. Odznelo to na tlačovej konferencii pri príležitosti druhého ročníka Slovenského dňa obezity, Európskeho dňa obezity a podujatia BMI národa.

"Obezita, nadmerné hromadenie tuku v organizme, je zložité komplexné ochorenie. Nie je len problémom čisto osobného životného štýlu, ale aj ďalších súvislostí vychádzajúcich z nášho nezdravého životného prostredia, genetických, hormonálnych a iných faktorov," vysvetľuje prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) Ľubomíra Fábryová. Podľa nej sa na jej rozvoji podieľajú stres, poruchy spánku, konzumácia energeticky bohatej stravy a sedavý spôsob života s čoraz nižšou pohybovou aktivitou.

Beh ulahodí nielen telu, ale aj mysli. Foto: TASR/AP


Obézni zamestnanci? Čínsky podnikateľ im dáva prémiu za chudnutie


Wang Süe-pao, šéf podnikovej poradenskej firmy Kingtian Consulting v meste Sien, stratil trpezlivosť so svojimi tučnými zamestnancami. Rozhodol sa motivovať ich k štíhlej línii finančne. Za každý stratený kilogram im dáva prémiu 200 jüanov (26,65 eura).

Do akcie sa od začiatku marca zapojilo 20 pracovníkov. Wang zatiaľ vyplatil najvyššiu prémiu 2000 jüanov. Jedna pracovníčka schudla za dva mesiace 10 kg. Pre šéfa malej firmy nie je dôležitý len rast tržieb, ale aj zdravie jeho osadenstva, lebo to sa prejavuje vo výkone a v kvalite práce.

S rastúcou životnou úrovňou a rozširovaním západného spôsobu stravovania sa priemerná hmotnosť Číňanov zvyšuje. Muži v rokoch 2002 až 2012 pribrali priemerne 3,5 kg a ženy 2,9 kg. Samotný Wang však zatiaľ vôbec nezoštíhlel. „Nie je jednoduché dosiahnuť, aby človek dokázal behať každý deň,“ povedal na svoju obhajobu.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Podpätky aj sedavý spôsob života môžu spôsobiť vážne žilové ochorenie
Prečo máte tik v oku a ako sa tohto pocitu zbaviť?
Páni, bojíte sa o svoju prostatu? Dajte si kávu
Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ

Komentáre