Zdravie

Páni, bojíte sa o svoju prostatu? Dajte si kávu

"Ranné presso dokáže viac, než vás len prebrať. Obľúbený energiu dodávajúci nápoj vás môže ochrániť pred rakovinou prostaty."

Zuzana Lobotková, 8. mája 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Tri espressá denne znižujú riziko rakoviny prostaty o 53 percent. Vedci tvrdia, že takéto množstvo kávy potláča aj rast nádorov.

Koľko kávy si dáte vy?


Jeden zo šiestich mužov si v živote vypočuje diagnózu rakovina prostaty, ale len jeden z 36 takýchto pacientov kvôli ochoreniu zomrie. Rakovina prostaty je stále tretia najčastejšia príčina úmrtia mužov, a práve preto vedci vkladajú svoje nádeje do kávy. Konzumuje ju veľká časť dospelej populácie, takže by to mohlo výrazne zredukovať množstvo nepríjemných diagnóz.

Štúdia na Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) v talianskom meste Pozzilli sa pozrela na 7000 mužov žijúcich v regióne Molise. Zamerali sa na ich návyky v otázkach pitia kávy počas obdobia štyroch rokov. Porovnali to s výskytom rakoviny prostaty a objavili zníženie rizika o 53 percent u mužov, ktorí vypili tri a viac šálok denne, naproti mužom, ktorí kávu nepili vôbec alebo vypili len dve šálky kávy denne.

Potvrdili to aj kontrolné laboratórne testy s kávovými extraktmi na bunkách rakoviny prostaty. Testovali konkrétne extrakty s kofeínom a bez kofeínu. Kofeínové extrakty značne zredukovali šírenie rakovinových buniek, rovnako aj ich schopnosť metastázovať. To sú účinky, ktoré sa pri bezkofeínovej látke neprejavili. “Pozorovania rakovinových buniek nám umožnili povedať, že prospešné účinky medzi 7000 účastníkmi sú spôsobené najskôr kofeínom, než inými látkami obsiahnutými v káve,” povedala Maria Benedetta Donati.

Zdá sa, že káva je naozaj zázračným nápojom. Foto: TASR/AP


Stále lepšie


Výsledky štúdie podporujúcej benefity kávy v otázkach rakoviny prostaty však mohla ovplyvniť aj lokalita, z ktorej účastníci pochádzali. “Mali by sme mať na pamäti, že štúdia prebehla v strednom Taliansku, kde sa pripravuje káva prísne talianskym spôsobom - s vysokým tlakom, vysokou teplotou vody a bez filtrov. Práve tento postup, tak odlišný od zvyšku sveta, by mohol viesť k vyššej koncentrácii bioaktívnych látok. Bude veľmi zaujímavé skúmať práve tento aspekt,” udala Licia Iacoviellová, ktorá sa na štúdii tiež podieľala.

Toto len prispieva k príčinám popularity kávy. Tento nápoj znižuje riziko depresií, vďaka jeho konzumácii je aj nižší výskyt samovrážd. Okrem toho zvyšuje príjem vlákniny a znižuje riziko rozvoja sklerózy multiplex, a to tým, že predchádza neruálnym zápalom, ktoré k tomuto ochoreniu vedú.

Štúdia z roku 2014 priniesla informáciu, že dve espressá denne podporujú proces konsolidácie pamäti. A tento proces zase zlepšuje dlhodobú pamäť. Espresso navyše preukázateľne zlepšuje výkonnosť pri cvičení. Kofeín spôsobuje, že cvičenie sa zdá byť menej namáhavé, keďže znižuje úroveň vnímania o päť percent. Proste zázračný nápoj.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko
Budíte sa na bolesť v krížoch? Môže ísť o zápal chrbtice
Trpíte pálením či rezaním v očiach? Toto ochorenie má viacero príčin
Pijete často minerálky? Je dobré ich striedať

Komentáre